Ny utrikessekretess onödig enligt kritiker

NYHET2004-09-07

Enskilda myndigheter ska inte göra någon självständig sekretessprövning om sekretessen är en del av ett internationellt avtal. Det föreslår Offentlighets- och sekretesskommittén i sitt slutbetänkande.

Av:  Eva Spira

Enligt kommittén behövs en ny sekretessregel som skyddar det internationella arbetet. I internationella avtal, EU-avtal inräknade, finns ofta krav på att Sverige hemlighåller uppgifter om inte den stat som lämnat uppgifterna går med på att de lämnas ut. Det kan också finnas krav på absolut sekretess som innebär att det över huvud taget inte ska göras någon sekretessprövning.

I Tryckfrihetsförordningen stadgas att den myndighet som förvarar en handling ska pröva sekretessfrågan.

Men enligt kommittén innebär det problem för Sverige som i en förhandling kan hänvisa till utrikessekretessen, men däremot inte garantera att sekretessen respekteras.

Därför föreslår den en ny regel om sekretess ”för uppgift som en myndighet förfogar över på grund av ett med en stat eller en mellanfolklig organisation ingånget och av riksdagen godkänt avtal om särskilt skydd för vissa uppgifter, om röjandet av uppgiften skulle strida mot avtalet”.

Ingen grundlagsändring

Det innebär att den enskilda myndigheten inte alltid ska göra någon självständig sekretessprövning av hemligstämplade uppgifter.

Den sekretess som följer av avtalet ska gälla, oavsett om det rör sig om absolut sekretess eller om ett annat land måste godkänna att uppgifter lämnas ut.

Kommitténs bedömning är att den nya sekretessregeln inte innebär någon utvidgning av sekretessen och inte heller fordrar någon förändring av grundlagen.

Tidningsutgivarnas expert i utredningen, Per Hultengård, ifrågasätter den nya bestämmelsen.

»I oträngt mål«

Han påpekar i ett särskilt yttrande att kommittén inte har kunnat ta fram något exempel som visar att nuvarande regler lett till att Sverige utestängts från internationellt samarbete. Därför anser han att man inte ska lagstifta i ”oträngt mål”. I synnerhet inte om det handlar om att införa nya sekretessregler.

Ett annat förslag från kommittén är att utrikessekretess ska gälla om det finns risk för att mellanfolkliga förbindelser skadas om uppgifterna lämnas ut. Idag räcker det att det finns risk för störningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA