Ny tvångslag tagen av riksdagen

INTEGRITET2008-10-23

Den nya tvångslagen om vissa samhällsfarliga brott antogs med stor majoritet av riksdagen. En socialdemokrat röstade emot, tillsammans med vänstern och miljöpartiet.

Lagen ersätter en tillfällig lagstiftning som förlängts år från år sedan 1952. Den nya lagen kallas ”Lagen om åtgärder för att utreda vissa samhällsfarliga brott” och ska enligt riksdagens beslut gälla i fyra år och därefter utvärderas. Både den tillfälliga lagen och den som nu införs har underlättat för Säkerhetspolisen att använda sig av avlyssning, postöppning och hemlig kameraövervakning. I den nya lagen införs tre nya brottsrubriceringar: brott mot medborgerlig frihet, finansiering av särskilt allvarlig brottslighet och företagsspioneri understödd av främmande makt.

– Var går gränsen för hur mycket vi kan inkräkta på den personliga integriteten, undrade Lena Olsson, v, i riksdagsdebatten.

Vänsterns och miljöpartiets ledamöter röstade mot lagförslaget, tillsammans med en ensam socialdemokrat. Röstsiffrorna för att införa lagen blev 236 mot 32.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA