Ny regel förbättrar för deltidssjuka

A-KASSA2008-10-27

Den som varit sjukskriven på deltid före arbetslöshet kan ha tjänat på att ha jobbat så lite som möjligt. Nu ska a-kassereglerna ändras igen, enligt SKTF-tidningen.

Regeringen har arbetslinjen högt upp på sin agenda. Det ska löna sig att arbeta och vara aktiv under sjukskrivningen. Nu har regeringen insett att de skärpta regler som infördes 2007 innebär att deltidssjukskrivna kan tjäna på att arbeta så lite som möjligt under sjukskrivningen. Därför ska reglerna ändras.

– Vi vill öka drivkrafterna att komma tillbaka till sitt arbete. Vi tycker inte att det här har varit bra, säger Carin Hallerström, politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet, till SKTF-tidningen.

Arbetslöshetsersättningen baseras på det arbete den arbetssökande haft innan han eller hon blev arbetslös. Med de nuvarande reglerna beräknas arbetslöshetsersättningen utifrån de senaste tolv månaderna före första dagen som arbetslös. Under den tolvmånadersperioden måste sökanden ha uppfyllt ett arbetsvillkor. Det innebär att man måste ha arbetat sex månader och minst 80 timmar i var och en av dessa sex månader.

– Uppfyller man arbetsvillkoret räknar arbetslöshetskassan ut vad sökandens normalarbetstid respektive normalinkomst blir utifrån allt arbete under dessa tolv månader, säger Rolf Darner på STs arbetslöshetskassa.

Före 2007 fanns en regel som innebar att en arbetssökande, som haft en heltidstjänst och uppfyllt arbetsvillkoren, fick sin normalarbetstid och normalinkomst beräknad utifrån heltidstjänsten, oavsett om han eller hon varit sjuk under året.

Med nuvarande regler räknas en månad som överhoppningsbar endast om den arbetssökande jobbat mindre än 80 timmar en månad. Den överhoppningsbara tiden är begränsad till fem år. Den som har en heltidstjänst i botten och som har varit deltidssjukskriven och arbetat 40 procent kan således få behålla sin normalarbetstid på 100 procent och få arbetslöshetsersättning utifrån det. Medan en person som har arbetat mer än 80 timmar, till exempel 60 procent av sin heltidstjänst och varit deltidssjukskriven, i stället kan få 60 procent som normalarbetstid.

Även personer som är tillfälligt sjuka då och då missgynnas av dagens regler, menar Rolf Darner.

– All frånvaro under året före arbetslösheten påverkar negativt, även om man har den utspridd, i form av några dagar på grund av egen sjukdom och några dagar för vård av sjukt barn. Mertid och övertid påverkar positivt, eftersom all arbetad tid ska räknas med.

I regeringens förslag till nya regler ska även frånvaro på grund av sjukdom eller vård av barn få räknas med i normalarbetstiden, förutsatt att själva arbetsvillkoret är uppfyllt. Men det kommer inte att hjälpa dem som drabbats av reglerna hittills.

– Tyvärr kan vi inte ändra på reglerna retroaktivt, men vi vill i alla fall ändra så att det ska bli bättre framöver, säger Carin Hallerström till SKTF-tidningen.

De nya beräkningsreglerna föreslås införas 1 juli 2009.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA