Ny rapport visar att socialförsäkringen har urholkats
Socialförsäkringarna täcker en allt mindre del av inkomstbortfallet när personer är sjuka, arbetslösa eller föräldralediga, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en ny rapport.
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har studerat bidragsnivåer och inkomsttak i socialförsäkringarna mellan åren 1992 och 2018.
Myndighetens analys av utvecklingen visar att värdet av de offentliga socialförsäkringarna har urholkats under en längre tid, eftersom inkomsttaken i försäkringarna inte har följt löneutvecklingen.
Det har lett till att allt fler har löner som överstiger inkomsttaken och som därmed inte ersätts av försäkringarna. År 2017 hade mer än hälften av männen, 57 procent, och drygt en tredjedel av kvinnorna, 38 procent, en inkomst som var högre än taket i sjukförsäkringen. Motsvarande siffror år 1992 var 14 procent av männen och 2 procent av kvinnorna.
Även garantiersättningar som riktas till personer med låg inkomst eller personer som inte har arbetat har halkat efter under perioden, skriver ISF i ett pressmeddelande.
Att socialförsäkringarna inte längre ger samma ekonomiska trygghet vid sjukdom och föräldraledighet riskerar att minska deras legitimitet och viljan att bidra till systemet, enligt ISF.
ISFs rapport visar också att värdet av flera bidrag har urholkats under långa perioder, då det inte har fattats några beslut om att höja bidragsnivåerna. När barnbidraget höjdes år 2018 var det första gången som nivån justerades på tolv år. Bidragets faktiska värde hade under tiden successivt sjunkit med 11 procent.
Att bidragsnivåerna på det här sättet urholkas kan både minska köpkraften hos de hushåll som tar del av bidragen och försämra förtroendet för socialförsäkringen bland personer med låg inkomst, skriver ISF. Det försämrar också bidragens funktion att minska ekonomiska skillnaderna mellan olika grupper, enligt myndigheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.