Ny myndighet växer fram

NYHET2004-04-07

Försäkringskassorna och Riksförsäkringsverket ska tillsammans driva utvecklingsarbetet i den nya myndigheten Försäkringskassan. ST gör sitt bästa för att påverka. 

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Under 2004 ska åtta olika projekt bedrivas inom ramen för genomförandeorganisationen Georg. ST finns representerat i den rådgivande expertgruppen som bistår utredaren Jan Rydh, som har fått egen beslutanderätt för att genomföra omställningen.

Dessutom deltar ST i projekten Ledning och styrning, Personal och kompetens och Vision.

Vad som sker i de övriga projekten håller sig ST informerat om bland annat genom dialog med projektledarna.

Val av organisationsstruktur är kanske den viktigaste frågan för de anställda vid försäkringskassorna. Det är den som avgör fackets möjligheter att påverka den framtida utvecklingen, påpekar Siv Norlin, första vice ordförande i ST, ordförande i ST inom försäkringskassan och förbundets representant i expertgruppen.

–Om alla beslut läggs centralt finns det inget att påverka lokalt, vilket är viktigt för delaktighet och inflytande. Bestäms däremot allt lokalt, blir det svårt att fatta likriktiga beslut i hela landet.

ST vill försvara möjligheten att skapa en flexibel organisation, som gör det möjligt att flytta jobben dit där människorna finns i stället för att göra tvärt om. Men Siv Norlin medger att kravet på likriktning ändå känns skrämmande ibland, eftersom det kan leda till onödig koncentration av olika ärendeslag och därmed sämre service för de försäkrade.

Vid sidan av organisationsstrukturen betonar ST vikten av att bli överens om goda avtal.

–Verksamheten vid försäkringskassorna är redan i dag mycket ansträngd. Upplever de anställda att deras avtal försämras, då riskeras även genomförandeorganisationens mål om en minst lika väl fungerande verksamhet efter den 1 januari 2005, konstaterar Siv Norlin.

För att – om möjligt – ligga steget före i projektarbetet har ST-avdelningarna inom försäkringskassan och RFV bildat en sk ”eInterngeorg”e-grupp. Det finns också pengar reserverade för extra konferenser, t ex rådslag, inom FK-avdelningen.

Siv Norlin uppmanar medlemmarna att läsa mer om projektet på www.sou.gov.se/georg. Intresserade kan även ställa frågor och bidra med synpunkter till projekten på adressen georgsocial.ministry.se.

Den 15 juni ska en delrapport av projektarbetet vara klar. Den 15 september redovisas förslag till hur personalpolitiken ska utvecklas i den nya myndigheten.

Parallellt med förstatligandeprocessen pågår även arbetet med att slå ihop ST-avdelningarna inom försäkringskassan och RFV. Detta kommer att ske under hösten 2004.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA