Ny myndighet för tillsyn av polisen

POLISEN2013-06-12

Polisutredningen föreslår att en ny myndighet inrättas för att utöva tillsyn av polisen. Myndigheten ska också ta över arbetsuppgifter från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Tillsynsmyndigheten för polisen ska enligt utredningens förslag inte granska enskilda poliser utan systematiskt i efterhand kontrollera hur de nya myndigheterna Polismyndigheten och Säkerhetspolisen utför sina huvuduppgifter. Tillsynsmyndighetens granskning ska kunna leda till kritik mot verksamheten, men myndigheten kan inte vidta några sanktioner.

Det är viktigt med en organisatorisk åtskillnad mellan den ordinarie polisverksamheten och tillsynsverksamheten, konstaterar utredningen. En självständig tillsynsmyndighet skapar ökad trovärdighet både för polisverksamheten och för tillsynsverksamheten.

”Vi har identifierat ett antal tunga skäl som talar för en förstärkt tillsyn över Polisens verksamhet. Polisens uppdrag är unikt och en god kontroll av myndigheten såväl internt som externt är en förutsättning för att medborgarna ska känna ett grundmurat förtroende för Polisen. Ett annat skäl är att den existerande ordningen för tillsyn försvinner i och med den nya organisationen . Rikspolisstyrelsen, RPS, som idag är ett överordnat organ, kommer att ombildas till ett huvudkontor. Därmed försvinner RPS tillsynsfunktion för de olika polismyndigheterna”, sade utredningens ordförande Nils Öberg vid en presskonferens på tisdagen.

Den nya myndigheten ska ta över arbetsuppgifter och personal från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Inom två år från att myndigheten inrättas den 1 januari 2015 ska bemanningen vara cirka 30 personer, men utredningen anser att det finns skäl att organisationen blir större över tid.

Utredningen har tidigare föreslagit att landets 21 polismyndigheter slås samman till en sammanhållen myndighet och att Säkerhetspolisen blir en egen myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA