Ny myndighet föreslås granska övergrepp
Socialstyrelsen föreslår att en särskild myndighet eller kommitté får i uppdrag att utreda övergrepp inom den sociala barnavården under perioden 1950-1980.
På regeringens uppdrag har Socialstyrelsen gjort en förstudie kring omfattningen av regelbundna eller systematiska kränkningar, övergrepp och vanvård vid institutioner inom den sociala barnavården under åren 1950–1980.
Utredningen har studerat hittills genomförda granskningar i Bergen och Oslo samt den nationella kartläggningen i Norge. Utredarna har intervjuat svenska forskare och har träffat representanter för Samhällets styvbarn och Resandefolket – Romanoa.
Båda organisationerna är starkt kritiska till att Socialstyrelsen ska utreda övergreppen, eftersom den som myndighet hade en del i ansvaret för de övergrepp som skett.
Sedan det offentliggjordes att Socialstyrelsen skulle granska övergreppen har mer än 100 berörda spontant ringt till Socialstyrelsen för att berätta om sina erfarenheter.
De har berättat om övergrepp både på institutioner och i fosterhem. Många har utsatts för fysiska övergrepp, i flera fall av allvarligt slag, som att bli slängd nerför en trappa, hängd upp och ner i fötterna utanför ett fönster flera våningar upp eller liknande. Andra har berättat eller antytt sexuella övergrepp av olika slag.
Socialstyrelsen föreslår regeringen att inrätta en särskild myndighet eller kommitté med följande arbetsuppgifter:
o Att granska övergrepp och vanvård vid institutioner och familjehem inom den sociala barnavården. I det sammanhanget bör alla bjudas in att berätta om sina upplevelser, oberoende av när i tid de inträffade. Direkt efter intervjuerna bör det också erbjudas psykologiskt stöd.
o Att arbeta med en nationell hjälptelefon för stöd till tidigare barnhemsbarn och fosterbarn.
o Att ekonomiskt stödja utgivningen av självbiografiska berättelser från tidigare barnhemsbarn.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.