Annons:

Ny möjlighet få fart på förhandlingarna

NYHET2005-03-15

De lokala löneförhandlingarna har stannat upp på flera håll. Orsaken är att ST och Arbetsgivarverket varit oense om hur avtalet ska tolkas. Nu tror ST att det finns en utväg, men det är inte säkert att problemen därmed är ur världen.

Av:  Eva Spira

Bakgrunden är ett cirkulär från Arbetsgivarverket till myndigheterna i början av februari. Där sägs att lokala uppgörelser enligt »STs modell« inte får träffas.

STs linje är att förhandlingarna kan ske kollektivt eller genom samtal mellan chef och anställd. Men de samtalen måste i så fall avslutas med att parterna tecknar kollektivavtal. Det ger båda parter möjlighet att se till att uppgörelsen stämmer överens med den lönestruktur man enats om och att det inte finns osakliga löneskillnader.

ST-modell finns inte i avtalet

Modellen med lönesättningssamtal mellan chef och anställd är enligt ST ett alternativ som inryms inom avtalets paragraf 8:3, som är den gängse kollektivavtalsmodellen.

Men Arbetsgivarverket menar att STs modell saknar stöd i avtalet. Där ges bara två möjligheter: Vanliga kollektivavtalsförhandlingar (8:3) eller lönesättande samtal som de beskrivs i paragraf 8:2 i avtalet. Paragraf 8:2 är ny och innebär att en uppgörelse om lönen mellan chef och anställd automatiskt blir kollektivavtalsreglerad. Någon möjlighet till justeringar finns inte.

ST menar att det är oacceptabelt att facket släpper ifrån sig rätten att teckna kollektivavtal, det vore att överlåta besluten till arbetsgivaren.

Men då flera andra förbund inom förhandlingskartellen OFR ville ha med paragraf 8:2 i avtalet, fick ST acceptera att den finns med som ett av två alternativ.

I riktlinjerna till de lokala facken skriver ST att paragraf 8:2 inte ska användas, vilket har retat upp Arbetsgivarverket.

En metod att använda

–Det vi kallar STs modell för lönesättningssamtal är en metod de lokala facken kan jobba efter, vi har aldrig avsett att införa en alternativ förhandlingsordning, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Efter diskussioner mellan Arbetsgivarverkets förhandlingschef Nils Henrik Schager och STs förhandlingschef Johan Tengblad finns nu ett nytt cirkulär från Arbetsgivarverket.

I det sägs att om en arbetsgivare vill använda lönesättande samtal enligt 8:2 kan inte de lokala förhandlarna vägra att diskutera detta. Om de inte vill ha 8:2 måste de ange »sakliga skäl«.

Men Johan Tengblad anser inte att kravet på »sakliga skäl« utgör något problem.

–Att säga tvärt nej kan uppfattas som förhandlingsvägran. Men ingen kan tvinga på de lokala facken 8:2 om de inte vill ha modellen.

Arbetsgivarverket ogillar att ST i sin modell kallar resultatet av samtalen mellan chef och anställd för »preliminära överenskommelser«. Det kan uppfattas som en alternativ förhandlingsmodell som saknar täckning i avtalet.

»STs linje står fast«

Däremot kan en dialog mellan chef och medarbetare om lönen leda till en »gemensam uppfattning om lämplig lönenivå för den kommande lönerevisionen«.

Enligt Johan Tengblad innebär det inte någon skillnad i sak om begreppet »preliminär uppgörelse« byts ut mot »gemensam uppfattning«.

Slutligen skriver Arbetsgivarverket att det står parterna fritt att »i den utsträckning de önskar« grunda sin överenskommelse på resultaten av samtalen mellan chef och medarbetare.

Johan Tengblad anser inte att skrivningarna i Arbetsgivarverkets cirkulär innebär att ST gjort någon reträtt.

–STs riktlinjer står fast, säger han.

Men vid till exempel Väg-
verket står arbetsgivaren fast
vid sitt tidigare bud: antingen kollektiva förhandlingar – eller lönesättande samtal enligt 8:2 (se artikel här intill).

ST Press har förgäves sökt Nils Henrik Schager för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA