Nekad sjukpenning kan ge bättre odds

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2016-12-14

Att bli nekad sjukpenning försämrar inte hälsan, utan ökar återgången i arbete. Den slutsatsen drar Riksrevisionen efter att ha granskat drygt 5 000 sjukskrivna under åren 2009-2012.

Riksrevisionen har studerat vilka effekter ett nekande av sjukpenning har för individens hälsa, sysselsättning och framtida sjukfrånvaro. Granskningen är en del av Riksrevisionens arbete med att följa upp hur effektivt olika socialförsäkringar fungerar och omfattar 5 000 personer där vissa beviljades fortsatt sjukskrivning och andra inte.

Riksrevisionens slutsats är att nekandet av sjukpenning inte påverkade individernas vård- och läkemedelskonsumtion de kommande tre åren. Det gällde för både män och kvinnor, oavsett hälsostatus och position på arbetsmarknaden. Riksrevisionen konstaterar också att arbetsinkomsterna ökade och att sannolikheten att lämna arbetslivet med förtidspension - sjuk- och aktivitetsersättning - inom tre år minskade.

”Det här bör vara ny viktig kunskap för både Försäkringskassan och regeringen och är en viktig pusselbit i vår granskning av tillämpningen av sjukförsäkringen”, skriver riksrevisor Margareta Åberg i ett pressmeddelande.

Granskningen visar att kvinnor minskade sin sjukfrånvaro mer än män efter att ha blivit nekade sjukpenning. Däremot ökade inte arbetsinkomsterna lika tydligt för kvinnor, delvis på grund av att kvinnor oftare än män arbetar deltid. Riksrevisionen påpekar att rapporten visar på resultat för hela den studerade gruppen i genomsnitt, och inte speglar varje enskild individ.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA