Nej till veto mot öppenhet i EU
EUs medlemsländer har ingen vetorätt över om dokument de skickat till EU ska kunna lämnas ut eller ej. Det anför EG-domstolens generaladvokat i ett mål där Sverige är part.
För sju år sedan begärde Tyskland av EG-kommissionen att få slopa ett områdes status som naturskyddsområde. Skälet var att företaget Daimler Chrysler Aerospace Airbus ville exploatera området.
Det godkände kommissionen. Senare nekade man naturvårdsorganisationen IFAW att ta del av handlingarna i ärendet, eftersom Tyskland inte ville att de skulle lämnas ut. Beslutet överklagades till EG-domstolen, och tre länder – Sverige, Danmark och Nederländerna – gick in med stöd till IFAW.
EUs förstainstansrätt ansåg att kommissionen hade handlat rätt. Enligt domstolen tolkning av EUs öppenhetsregler måste medlemslandet tillfrågas innan handlingar som de överlämnat till EU-institutioner lämnas ut. Och om landet säger nej, blir det nej.
Sverige överklagade domslutet till EG-domstolen, med stöd av Danmark och Nederländerna. Och domstolens generaladvokat, som skriver ett utlåtande innan ärendet kommer till domstolen, gör en helt annan tolkning av gällande regler.
Medlemsländerna har ingen sådan vetorätt, en sådan ordning skulle underminera öppenheten och de demokratiska principerna, anser han. Tvärtom måste EU vara en garant för att handlingar lämnas ut när det behövs för att allmänheten ska förstå grunderna för ett EU-beslut.
EUs institutioner har inte heller någon skyldighet att inhämta medlemslandets uppfattning, anser generaladvokat Poiares Maduro.
Han konstaterar att målet sätter de kulturella skillnaderna i synen på öppenhet i blixtbelysning. De nordiska länderna har en gammal och stark tradition av offentlighet, medan EU endast nyligen, och mer eller mindre motvilligt, accepterat sådana krav.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.