Nedskärning slår mot arbetshandikappade

VARSEL2007-10-23

Den statliga Stiftelsen Föremålsvård har varslat samtliga anställda i Grängesberg och Strömsund om uppsägning. I Kiruna riskerar ett tjugotal arbetshandikappade att förlora sina jobb.

Orsaken är att de ekonomiska resurserna dras ned kraftigt i regeringens budgetförslag. Under 2006 och 2007 fick stiftelsen ett extra tillskott på 2,5 miljoner kronor för att kunna upprätthålla nivån i verksamheten, som omfattar dels konservering av museiföremål, dels registrering och digitalisering av bland annat museernas bildsamlingar – det så kallade Kulturarvs-IT.

Extrapengarna försvinner 2008. Därför har stiftelsen varslat det tjugotal personer som arbetar med Kulturarvs-IT i Grängesberg och Strömsund om uppsägning. Direktör Ulf Daunfeldt bedömer att ungefär lika många kommer att få lämna den tredje verksamhetsorten, Kiruna.

–Det är en oerhört tragisk situation för både de anställda och de institutioner vi arbetar åt, säger han. Alla är överens om att Kulturarvs-IT är en väl fungerande verksamhet, och det är ett stort tryck på våra digitala tjänster.

Stiftelsens ledning har blivit utlovade en träff med den politiska ledningen i kulturdepartementet. På ST Press fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om motivet till neddragningen svarar hon via mejl att den beror på minskade leveranser från museerna till stiftelsens verksamhet med metallkonservering.

Ulf Daunfeldt håller med om att det varit svårigheter till och från.

–Historiska museet har saknat personal för att preparera och packa föremål, men nu har de pengar och säger att de har stort behov av våra tjänster.

Har mått dåligt i många år

Björn Fernström, ST-ordförande vid stiftelsen, är djupt kritisk till hur både den tidigare och den nuvarande regeringen gått in med kortsiktiga lösningar vid akuta kriser, vilket skapat en ständig oro hos personalen.

–Det är nästan så jag funderar på att anmäla dem till Arbetsmiljöverket. Folk mår dåligt och har gjort det i många år.

I budgetpropositionen aviserade regeringen en översyn av Kulturarvs-IT. Lena Adelsohn Liljeroth säger till ST Press att syftet är att öka långsiktigheten och stabiliteten i verksamheten.

–Frågan är vad det finns för verksamhet kvar att se över efter uppsägningarna, kommenterar Ulf Daunfeldt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA