Nedläggningen slår hårt i Ånge
I Ånge är besvikelsen stor över Postens beslut att lägga ned paketterminalen. Personalen tror inte på de besparingar ledningen räknar med.
Vid paketterminalen i Ånge kommer 73 fast anställda och ett trettiotal timanställda att mista sina jobb när Posten slår igen. Att hitta något nytt i Ånge är inte lätt. På Arbetsförmedlingens hemsida finns åtta lediga jobb, varav hälften inom vård och skola.
– För en kommun med 10 000 invånare är det en hård smäll när 100 blir av med jobben på ett bräde, säger STs arbetsplatsombud Stig Malmberg.
Han har jobbat inom Posten i 31 år och det här är andra gången han »blir nedlagd« i Ånge. Förra gången, 1995, ledde det till en högskoleutbildning i logistik och chefsjobb i Sundsvall och Härjedalen. För två år sedan kom han tillbaka hem till Ånge. Hur det ska bli den här gången vet han inte. Till Sundsvall är det tolv mil. Enkel resa.
– Det har varit diskussioner om terminalen i Ånge sedan den invigdes 1967, säger Kurt Paulsson.
Han har jobbat åt Posten i 45 år, men nu är det slut. Vid årsskiftet går han i avtalspension med 73 procent av lönen. Posten har sagt upp alla lokala kollektivavtal, men än så länge gäller omställningsavtalet. Den som fyllt 60 kan få pension. De som är yngre får 12 eller 18 månader i omställningsorganisationen Futurum med bibehållna förmåner om de inte hittar nytt jobb dessförinnan.
– Men de timanställda får ingenting av omställningsavtalet. Det slutar ringa i telefonen bara, konstaterar Kurt Paulsson.
Posten har utnyttjat timanställningar till bristningsgränsen, säger Stig Malmberg:
– De statliga bolagen uttnyttjar systemet till max. De är värre än privata företag.
Hyresavtalet med Ånge kommun går ut 2014 och då ska paketsorteringen vara avvecklad. Verksamheten flyttas till Luleå, Umeå, Östersund och Sundsvall.
– Där klarar man att hantera 500 till 600 försändelser i timmen. Vi klarar 5 000. Det är klart att det inte kan vara rationellt att slå sönder en effektiv enhet och dela upp den på fyra, säger Kurt Paulsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.