"Nedläggning slår mot Sveriges säkerhet"

RÄDDNING2007-08-21

– Vi tänker inte bara på våra jobb. Det här handlar om Sveriges säkerhet, säger Jan-Olof Säll, ST-företrädare på den nedläggningshotade räddningsskolan i Skövde.

I maj föreslog utredaren Mats Sjöstrand att Räddningsverket skulle slås samman med Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar. Mats Sjöstrand, till vardags generaldirektör på Skatteverket, föreslog också nedläggning av räddningsskolorna i Skövde och Rosersberg och en halvering av verksamheten i Sandö. Bara skolan i Revinge skulle vara kvar i dagens format.

– Utredaren har inte gjort någon som helst konsekvensanalys av vad som händer om man lägger ner två utbildningsplatser, säger Jan-Olof Säll.

Han påpekar att den risk- och säkerhetsutbildning som bedrivs på räddningsskolorna syftar till att reducera antalet dödsbränder och dödsolyckor – och att se till att, när sådana ändå inträffar, den personal som arbetar på fältet är så väl skickad som möjligt att begränsa konsekvenserna.

– Vi har Nordeuropas finaste anläggningar för risk- och säkerhetsutbildningar. Anläggningarna är miljöcertifierade och både från Norge och Tyskland kommer man till oss, därför att de inte har några motsvarande möjligheter på hemmaplan.

Rädd att frågan tappas bort

På räddningsskolorna är personalen orolig för att frågan om utbildningens framtid försvinner i de övergripande resonemangen om sammanslagningen av de tre myndigheterna.

– Under 20 år har vi utvecklat en tvåårig utbildning för brandmän som är unik i världen. Nu är man på väg att slå sönder det vi har byggt upp. Det finns ingen privat aktör som kan ta över verksamheten, säger Jan-Olof Säll.

Enligt utredaren Mats Sjöstrand ska en ny sammanhållen myndighet kunna vara förverkligad den 1 juli nästa år. Verksamheten i Skövde och Rosersberg anser han ska avvecklas snarast möjligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA