Nedläggning av SiS-hem har stoppats

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-08-26

Den planerade nedläggningen av Vemyra ungdomshem i Sollefteå har stoppats sedan både fack och kommuner engagerat sig i institutionens framtid. De pågående mbl-förhandlingarna har nu ajournerats till årsskiftet.

– Det finns nästan 70 ungdomar som sitter häktade och väntar på placering. Vi behövs verkligen, säger Aida Andersson, arbetsplatsombud för ST på Vemyra.

På försommaren meddelade Statens institutionsstyrelse, SiS, att myndigheten beslutat att lägga ned ungdomshemmet Vemyra, med hänvisning till återkommande kvalitetsproblem och stora svårigheter att rekrytera kompetent personal.

Men både Sollefteå kommun och grannkommunen Kramfors vände sig till SiS och ville diskutera hur arbetsplatsen skulle kunna räddas.

Även personalen på ungdomshemmet har tagit strid mot nedläggningsplanerna.

– Vi har kämpat så mycket och varit i kontakt med både Sollefteå och Kramfors kommuner, som i sin tur tog kontakt med SiS. Det har varit ett bra samarbete. Sollefteå och Kramfors har förklarat sig villiga att också hjälpa till med rekrytering, berättar Aida Andersson.

Enligt Aida Andersson har tio nyanställda påbörjat sin tio veckor långa grundutbildning sedan nedläggningsbeslutet blev känt.

I fredags skulle en ny mbl-förhandling om nedläggningsplanerna ha hållits mellan SiS och de fackliga organisationerna. Men förhandlingen ajournerades fram till årsskiftet. I ett pressmeddelande skriver SiS att kommunernas erbjudande om att bidra med kompetensförsörjning har haft betydelse för beslutet.

”Barn och ungas vårdbehov, och samhällsutvecklingen i stort, kräver att vi tar ansvar och ser över alla möjligheter att möta platsbehovet. Vi vill också säkerställa att alla alternativ är uttömda innan vi fattar ett slutgiltigt beslut. Men utmaningarna för Vemyra kvarstår, och nu måste det vända. Kommer vi inte tillrätta med kvalitetsbristerna kommer verksamheten behöva avvecklas”, framhåller ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg i pressmeddelandet.

SiS understryker också att förhandlingarna om Vemyra kan återupptas i förtid om nya brister uppstår eller om de nuvarande bristerna inte kan åtgärdas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA