Naturvårdsverket säger upp 18 anställda

NATURVÅRDSVERKET2024-08-12

Av de 65 anställda på Naturvårdsverket som varslades tidigare i år har 18 sagts upp. ”Många har mått dåligt och det har varit tuffa besked, men vi har gjort allt vi har kunnat för att förhindra uppsägningar”, säger STs avdelningsordförande Johan Thorell.

Varslet på Naturvårdsverket, som lades i början av året, motsvarade nära 10 procent av myndighetens anställda. När omställningsprocessen nu har avslutats står det klart att 18 personer sägs upp och att 28 medarbetare omplaceras. Flera anställda har också själva valt att avsluta sina anställningar under processen, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

STs avdelningsordförande på Naturvårdsverket Johan Thorell konstaterar att det har varit en tung tid, som präglats av ovisshet och oro.

– Det har varit en svår resa för många medarbetare. Människor som har jobbat här i 30–40 år har drabbats när deras tjänster har försvunnit. Vissa av dem har tyvärr inte kunnat omplaceras, men tillsammans med arbetsgivaren har vi försökt att hitta lösningar för att undvika uppsägningar så långt som det varit möjligt, säger han.

Många medarbetare har sökt stöd hos facket, berättar han.

– Vi har funnits här för dem som har mått dåligt och som har behövt prata av sig. Vi har också lagt hundratals arbetstimmar och suttit i väldigt många möten för att det här ska bli så bra som möjligt och för att värna våra medlemmars intressen, säger Johan Thorell.

Att personalstyrkan bantas beror på en aviserad minskning av Naturvårdsverkets budget inför nästa år. Då upphör flera tidsbegränsade satsningar, som myndigheten fått anslag för, vilket gör att kostnaderna behöver minska med 65 miljoner kronor.

Nedskärningarna berör bland annat arbetet med genomförandet av EU-direktivet om engångsplast, producentansvaret för förpackningar och nedskräpning samt arbetet med en hållbar plastanvändning.

Neddragningar har också skett på myndighetens stödverksamheter. Det kan leda till en ökad arbetsbelastning för den personal som arbetar kvar, menar Johan Thorell.

– Att man skär ned inom ekonomi och på administrativa funktioner riskerar att leda till ett högre tryck på sakverksamheterna och att arbetsuppgifter faller mellan stolarna. Arbetsgivaren är medveten om risken, och säger att arbetet ska effektiviseras och digitaliseras. Men några färdiga lösningar finns ännu inte, säger han.

Samtidigt som Naturvårdsverket genomför besparingar ser myndigheten ett behov av att förstärka flera andra verksamheter, bland annat säkerhets- och beredskapsarbetet och genomförandet av ny EU-lagstiftning.

Enligt Johan Thorell är det inte omöjligt att Naturvårdsverket kan behöva rekrytera nya medarbetare framöver.

– Vi har kompetensbrist på vissa områden, som myndigheten inte har kunnat lösa enbart med omplaceringar. Det saknas helt enkelt kompetens som matchar de behov som uppstår i takt med att vi får nya regeringsuppdrag. Det gör att det kan bli tal om externa nyrekryteringar, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA