Nära 200 000 sökande till högskolan

HÖGSKOLAN2010-10-20

Antalet sökande till universitet och högskolor fortsätter att öka. Till vårterminen har 199 382 personer sökt kurser eller program. Det är tre procent fler än året innan.

Antalet sökande till landets universitet och högskolor har aldrig varit så stort, redovisar Verket för högskoleservice, VHS. Det har ökat stadigt de senaste tre åren, och den största ökningen är bland sökande upp till 24 år. En viktig del av förklaringen ligger i fortsatt hög ungdomsarbetslöshet i kombination med att stora ungdomskullar, tror VHS.

Listan över de 20 mest sökta utbildningarna i landet toppas av medicin, juridik och ekonomi. Allra flest sökande har juristprogrammen vid Stockholms och Uppsala universitet följt av läkarprogrammet vid Karolinska institutet. Mest sökta enskilda kurs är Digital bildbehandling vid högskolan i Jönköping.

Nästan två av tre som sökt in till högskolan i vår är kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA