Annons:

Bild: Polismyndigheten, Försäkringskassan, Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Myndighetscheferna som tjänar mest

LÖNER2023-06-22

Rikspolischefen Anders Thornberg toppar även i år listan över de högst betalda myndighetscheferna. Efter den senaste lönerevisionen tjänar han nu 179 900 kronor i månaden. Den största löneökningen fick Petra Mårselius på Forum för levande historia, med ett påslag på 5,88 procent.

Denna artikel publicerades 2023 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Toppkvartetten bland de bäst betalda myndighetscheferna är identisk med fjolåret, visar Publikts genomgång efter den senaste lönerevisionen.

Det är regeringen som beslutar om löner för de flesta myndighetschefer och några andra höga chefer inom staten. Besluten fattades nyligen, men de nya lönerna gäller retroaktivt från 1 oktober 2022, vilket är samma revisionsdatum som i det centrala avtalet för övriga statsanställda.

Högst lön har rikspolischefen Anders Thornberg. En ökning med 1,75 procent ger honom en ny månadslön på 179 900 kronor. Påslaget är lägre än den genomsnittliga ökningen bland de chefer som lönesätts av regeringen, 1,8 procent.

Efter Anders Thornberg följer Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg och överbefälhavare Micael Bydén, som efter revisionen tjänar 176 500 respektive 173 500 kr i månaden. Deras löner ökade med omkring 2 procent.

På fjärde plats finns den bäst betalda kvinnan, Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm, med 171 400 kronor i månaden. Hennes lön ökade med 2,39 procent.

Det största påslaget av samtliga chefer fick Petra Mårselius på Forum för levande historia. En ökning på 5,88 procent tog henne från 85 000 kronor i månaden före revisionen till 90 000 kronor efter. Innan revisionen hade hon den lägsta lönen av alla statliga myndighetschefer.

”Vissa prioriteringar har gjorts för personer som bedömts ha ett lågt löneläge i revisionen. Det är den bedömningen som gjorts i det här fallet”, konstaterar kulturminister Parisa Liljestrand, M, i en skriftlig kommentar.

Carl Johan Wieslander på Inspektionen för strategiska produkter fick ett påslag på 3,67 procent, vilket är den näst högsta löneökningen bland myndighetscheferna. Hans nya lön är 107 400 kronor i månaden. Christina Malm på Totalförsvarets plikt- och prövningsverk har fått den tredje största höjningen, 3,49 procent, och tjänar nu 109 800 kronor i månaden.

 

Så sätts myndighetschefernas löner

  • Regeringen beslutar om löner för de flesta myndighetschefer – bland andra generaldirektörer, landshövdingar, museichefer och lärosätenas rektorer. Regeringen beslutar även om lönerna för överdirektörer vid större myndigheter samt länsstyrelsernas länsråd. Totalt handlar det om cirka 200 personer.
  • Regeringen sätter inte lönerna för cheferna för de myndigheter som ligger under riksdagen, exempelvis riksrevisorerna och justitieombudsmannen.
  • Lönen för Arbetsgivarverkets generaldirektör sätts av Arbetsgivarverkets styrelse.
  • Lönen för de statliga AP-fondernas verkställande direktörer sätts av respektive fonds styrelse

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA