Myndigheter vill arbeta för minskad detaljstyrning

STATSFÖRVALTNING2018-02-13

Många myndigheter vill vara med när Tillitsdelegationen drar i gång sitt arbete för att minska detaljstyrningen och den administrativa bördan för statens medarbetare. »De anställda upplever att deras utrymme har krympt«, säger delegationens ordförande Laura Hartman.

Regeringen tillsatte i juni 2016 en delegation för att ompröva styrningen av den offentliga sektorn. Syftet är att uppnå mindre detaljstyrning och större tillit till medarbetarnas kompetens.

Uppdraget var dock nästan enbart riktat mot kommuner och landsting, inte statliga verksamheter. Men i december 2017 kom nya direktiv från regeringen om att även börja arbeta med den statliga myndighetsvärlden. Intresset för att delta är stort, enligt delegationens ordförande Laura Hartman.

– Det är ganska många som har hört av sig redan, säger hon.

Fokus ska enligt direktiven ligga på myndigheter som har många medborgarkontakter, men vilka det blir är inte bestämt än.

Delegationen ska också ordna seminarier och forum, öppna för alla myndigheter, på teman som ledarskap och mål- och resultatstyrning. Man överväger också att initiera långsiktiga nätverk.

Problemen i staten är förmodligen ungefär desamma som i kommuner och landsting, tror Laura Hartman.

– Framför allt i stora, komplexa myndigheter där medarbetare möter medborgare finns många beslutsnivåer. Medarbetare upplever att deras eget

utrymme har krympt och att deras kompetens inte tas till vara.

Ett annat uppenbart problem är ökningen av administrativa arbetsuppgifter.

– Det tar rätt mycket tid att rapportera, dokumentera och svara på uppföljningar. Till viss del är sådant alldeles nödvändigt, men på sina håll är det så tungt att det tar motivation från medarbetaren. Man riskerar också att styra in verksamheten mot prestation på ett sätt som kanske inte är det mest ändamålsenliga i mötet med medborgaren.

Laura Hartman tror att problemen med styrning av staten är ungefär desamma som i kommuner och landsting. Foto: © Laura Hartman
Laura Hartman tror att problemen med styrning av staten är ungefär desamma som i kommuner och landsting. Foto: © Laura Hartman

Försök med tillitsbaserad styrning i staten

  • Redan i sin första budgetproposition 2014 aviserade regeringen att den ville ändra fokus i styrningen av den offentliga sektorn, som i dag ofta präglas av marknadsliknande lösningar.
  • Dagens mål- och resultatstyrning kan enligt regeringen leda till bristande helhetssyn, överdriven administration och minskat inflytande för medarbetarna.
  • Tillitsdelegationen ska genomföra försöksverksamhet med mer tillitsbaserad styrning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA