Myndigheter utvecklas tillsammans

STATSFÖRVALTNING2015-09-28

Sex myndigheter deltar i utvecklingsprogrammet för strategisk verksamhetsutveckling. Digitalisering, attraktivitet som arbetsgivare och ökad delaktighet för alla är några av frågorna de sex arbetat med.

Utvecklingsprogrammet för strategisk verksamhetsutveckling drivs gemensamt av Arbetsgivarverket och Ekonomistyrningsverket. Under programmet ska de medverkande myndigheterna arbeta parvis för att ta fram strategiska utvecklingsplaner med fokus på ledning och styrning. En förutsättning för att delta har varit att myndighetens chef kontinuerligt deltagit i processen.

Skatteverket och Kriminalvården har jobbat i par. Som stora myndigheter med många anställda har de i den just avslutade tredje omgången av projektet fokuserat på att bygga goda relationer mellan medarbetarna

”Det handlar om att skapa en vi-känsla i organisationen där alla är beredda att täcka upp för varandra och allas kompetens värdesätts”, säger Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

Ekonomistyrningsverkets chef Mats Vikström säger efter projektets tredje steg att förvaltning är enkelt, men utveckling betydligt svårare:

”Det finns många nätverk inom statsförvaltningen, men få där ledningsgrupperna faktiskt får träffas över myndighetsgränserna och samverka kring utvecklingsfrågor. Därför fyller Utvecklingsprogrammet för strategisk verksamhetsutveckling en så viktig funktion.”

Skatteverket, Kriminalvården, Fastighetsmäklarinspektionen, Universitets- och högskolerådet, Kustbevakningen och länsstyrelsen i Stockholm har deltagit i programmet, där Arbetsgivarverket och Ekonomistyrningsverket ansvarat för genomförandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA