Bild: Linnea Engberg/Regeringskansliet

Myndigheter ska stärka stödet till avhoppare

ORGANISERAD BROTTSLIGHET2024-10-09

Fyra myndigheter får regeringens uppdrag att utveckla arbetet med att stödja avhoppare från den organiserade brottsligheten. Arbetet ska enligt regeringens beslut särskilt inriktas på barn och unga.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att allt fler på olika platser i landet får stöd för att kunna lämna kriminaliteten bakom sig. Ändå finns stora utmaningar, inte minst mot bakgrund av att barn och unga dras in i och utnyttjas av de kriminella nätverken. Därför uppdrar regeringen åt Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse, SiS, och Socialstyrelsen att fortsätta utveckla arbetet med stöd till avhoppare i landet.  

”Det behövs ett nationellt sammanhållet och likvärdigt stöd till avhoppare i Sverige. Nu tar vi viktiga steg framåt i det arbetet. Varje individ som lämnar de kriminella gängen är en vinst för samhället”, understryker justitieminister Gunnar Strömmer, M, i pressmeddelandet.

Fokus i arbetet ska enligt pressmeddelandet ligga på barn och unga samt flickor och kvinnor i organiserad brottslighet. I uppdraget ingår också att analysera och lämna förslag till hur samverkan med den psykiatriska vården och civilsamhället kan utvecklas och ta ställning till behovet av en nationell kontaktpunkt för avhopparverksamhet. Myndigheterna ska också lämna förslag till hur en sådan kontaktpunkt kan utformas. 

”Det är positivt att stöd till avhoppare erbjuds på allt fler platser i landet. Samtidigt behöver vi säkerställa att insatserna är effektiva och att de resurser som satsas på området inte hamnar i händerna på oseriösa aktörer”, betonar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, M, i pressmeddelandet.

Uppdraget ska redovisas senast 1 mars 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA