Myndigheter ska stärka sin beredskap
Regeringen ger 53 beredskapsmyndigheter i uppdrag att stärka sin beredskap. ”Vid snabba och oförutsägbara händelseförlopp är det som huvudregel bättre att agera än att inte göra det”, framhåller Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.
I uppdraget till myndigheterna, som överlämnats i respektive regleringsbrev, betonar regeringen att de behöver säkerställa en kultur av handlingskraft och proaktivitet. Enligt ett pressmeddelande kommer regeringen att tillsätta en särskild utredning för att se över hur Sveriges beredskap kan effektiviseras så att rätt beslut fattas på rätt nivå och vid rätt tidpunkt.
För ett år sedan uppdrog regeringen till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att utvärdera tre närliggande kriser – jordskredet i Stenungssund, färjan Marco Polos grundstötning samt trafiksituationen på Europaväg 22. I sin redovisning konstaterar MSB enligt regeringens pressmeddelande att krishanteringen i vissa avseenden varit acceptabel, men att den i andra fall inte varit det. På flera håll saknades handlingskraft samtidigt som rollfördelningen var otydlig, skriver regeringen i pressmeddelandet.
”Regeringen har tagit intryck av den här utvärderingen, men också av andra fredstida kriser där oförmåga att agera ibland har lett till mycket negativa konsekvenser. Det vill säga långa tidsutdräkter utan att man fattar beslut eller agerar, vilket riskerar att försämra förmågan att hantera krisens konsekvenser”, förklarar ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, M, i pressmeddelandet.
Syftet med uppdragen är enligt regeringen att åstadkomma en större proaktivitet, handlingskraft och ett ledarskap som bygger den kultur som krävs vid krig eller krigsfara.
”Vid snabba och oförutsägbara händelseförlopp är det som huvudregel bättre att agera än att inte göra det. Vi kommer stå bakom de myndighetschefer som i svåra kriser vågar handla och som vågar ta nödvändiga beslut för att avhjälpa en krissituation”, understryker Carl-Oskar Bohlin.
Regeringen kommer också att ge en särskild utredare i uppdrag att se över sektorsansvariga myndigheters och civilområdesansvariga länsstyrelsers föreskrifts- eller beslutsrätt vid krig och krigsfara.
”Länsstyrelsernas regionala förankring och kontaktytor mot såväl kommuner och regioner som mot statliga myndigheter är en central del i det civila försvaret. Denna utredning ger ytterligare förutsättningar att förtydliga länsstyrelsernas ansvar och uppgifter, vilket bidrar till ett säkrare Sverige”, menar civilminister Erik Slottner.
Regeringen ger också MSB i uppdrag att utöka sitt stöd till beredskapsmyndigheterna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.