Annons:

Myndigheter samverkar kring avvisningar

FLYKTINGAR2016-02-04

Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården vässar nu de gemensamma insatserna för att verkställa beslut om avvisning eller utvisning av utländska medborgare som inte får stanna i landet.

Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården har fått i uppdrag av regeringen att effektivisera arbetet kring personer som ska återvända efter att ha fått avslag på sina asylansökningar. Myndigheterna har nu tagit fram en gemensam plan för försöksverksamhet på tre områden.

I det första försöket ska medarbetare från Polisen och Migrationsverket arbeta tillsammans med återvändandeärendena. I Migrationsverkets lokaler på en ort som ännu inte bestämts ska polis och Migrationsverkets handläggare ha gemensamma genomgångar av ärendena. Tanken är att ett eventuellt återvändande ska finnas med som en integrerad del av arbetet redan i början av asylprocessen.

I del två av försöksverksamheten ska en nationell arbetsgrupp gå igenom av- eller utvisningsbeslut som lämnats över till Polisen för att verkställas med tvång. Arbetsgruppen kommer att resa runt till Polisens alla regioner för att ha gemensamma sittningar i Polisens lokaler. Syftet är att följa upp i vilken utsträckning besluten verkställs, vad som krävs för att det ska ske och hur tiden kan kortas.

Den tredje försöksverksamheten går ut på att sprida en verksamhet som redan pågår vid Migrationsverkets förvar i Märsta över landet. Där finns Polisen och Kriminalvården på plats för att arbeta med ärenden där personer ska av- eller utvisas med tvång. Syftet med samlokaliseringen är att underlätta myndigheternas kontakt med de förvarstagna. Denna samverkan ska utvärderas och sedan spridas på fler förvarsenheter.

Parallellt med de tre försöken ska en grupp sakkunniga utvärdera tidigare arbete på området, följa försöksverksamheten och bedöma om det behövs ytterligare projekt. De sakkunniga ska sedan rapportera till regeringen och lämna förslag på eventuella regeländringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA