Myndigheter övar skydd mot strålning

SAMHÄLLSBEREDSKAP2013-12-03

I övningen ”Havsörn” tränar Länsstyrelsen i Uppsala län krishantering efter en tänkt olycka på Forsmarks kärnkraftverk. Flera myndigheter, däribland Strålsäkerhetsmyndigheten, övar tillsammans med länsstyrelsen.

Den regionala kärnenergiberedskapsövningen ”Havsörn” genomförs i dag, tisdag. Johan Friberg på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, redogör för övningens tänkta scenario.

– En driftstörning i en av Forsmarks reaktorer leder till ett haveri med utsläpp. Strålsäkerhetsmyndighetens roll är att ge råd till länsstyrelsen för att skydda befolkningen, säger han.

På morgonen har Johan Friberg, som till vardags är avdelningschef på SSM, inom ramen för övningen agerat tjänsteförrättande generaldirektör.

– Vi är flera som kan agera generaldirektör vid en olycka. Det kan behövas om ordinarie generaldirektör inte finns på plats eller måste äta och sova, säger Johan Friberg.

Vid kärnkraftsolyckor ligger ansvaret för samordningen på länsstyrelsen i det län där kärnkraftverket finns.

– Vid ett utsläpp kan länsstyrelsen exempelvis besluta om utrymning av ett område eller gå ut med rekommendationer om inomhusvistelse, säger Johan Friberg.

Under dagens övning i Uppland deltar ett stort antal olika myndigheter. Den här typen av kärnenergiberedskapsövningar genomförs ungefär vart tredje år.

”Havsörn” kommer att utvärderas och ett särskilt seminarium om hur det gick hålls i april nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA