Myndigheter kan bli effektivare

FÖRVALTNING2014-04-02

Det finns stor potential för effektivisering inom den statliga verksamheten. Det anser Statskontoret i en rapport till regeringen. Översyn av verksamhetssystem och utökat samarbete är viktiga inslag.

Statskontoret skriver i rapporten till regeringen att myndigheten i en lång rad studier pekat på att det brister i samverkan mellan myndigheter. En slutsats är att resultatstyrningen förvärrar problemen genom att bidra till stuprörstänkande och så kallad sektorisering. Enligt Statskontoret bör regeringen se över hur den själv verkar för att myndigheterna genom samarbete drar fördel av möjligheter till effektivisering.

Samtidigt pågår på flera områden arbete med att utveckla en systemsyn i styrningen av myndigheterna utan att de organisatoriska gränserna ändras, konstaterar Statskontoret. Myndigheten lyfter fram ANDT-strategin, E-delegationen och nationella samordnare på flera sakområden som goda exempel på gränsöverskridande samverkansprojekt.

I det fortsatta arbetet kring effektivisering kommer Statskontoret att ägna uppmärksamhet åt att analysera ett antal övergripande system.

”I analysen av ett identifierat system går det att hitta allt från små justeringar som leder till mindre kostnadsbesparingar eller effektivare måluppfyllelse, till stora genomgripande reformer. Det är för tidigt att i detta skede förutspå vilken typ av effektiviseringspotentialer som kommer att identifieras i det fortsatta arbetet”, skriver myndigheten.

För att komma vidare krävs att Statskontoret har en god dialog med myndigheterna, konstaterar myndigheten. Statskontorets uppdrag att utreda effektiviteten i den statliga kärnverksamheten ska slutredovisas i oktober i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA