29 myndigheter har gjort poddar till en kostnad av 5 miljoner kronor, skriver DN.
Bild: Mostphotos
29 myndigheter har gjort poddar till en kostnad av 5 miljoner kronor, skriver DN.

Myndigheter gjorde podcaster för 5 miljoner

STATSFÖRVALTNING2019-10-02

29 myndigheter har lagt över 5 miljoner kronor på att göra podcaster. Naturvårdsverkets podcast kostade 470 000 kronor för fyra avsnitt, skriver Dagens Nyheter.

I början av 2017 lanserade Naturvårdsverket sin podcast Prat om klimat. Efter att ha spenderat 470 000 kronor på fyra avsnitt lades produktionen på is efter nio månader, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort.

”Vi är inte riktigt nöjda. Vi skulle vilja att fler lyssnade på poddarna för att vi skulle säga att det var effektivt”, säger Naturvårdsverkets kommunikationschef Berit Oscarsson till tidningen.

Enligt Dagens Nyheters granskning har 29 myndigheter gjort podcasts, eller poddar, för över 5 miljoner kronor de senaste åren. I den siffran ingår bland annat kostnader för produktionsbolag, utrustning och arvoden till personer som medverkat som gäster.

Podden Swedishness producerades av Svenska institutet, som betalade 428 000 kronor för sammanlagt sju avsnitt. Myndigheten hade som mål att nå 100 000 lyssnare men enligt produktionsbolagets analys hade varje avsnitt omkring 2 000 lyssnare, skriver Dagens Nyheter.

De fem dyraste myndighetspoddarna

Produktionen av podcasts har kostat 29 myndigheter runt 5 miljoner kronor de senaste åren.

Kostnad per avsnitt samt antal avsnitt för de fem dyraste:

  • Naturvårdsverket: 117 500 kronor, 4 avsnitt.

     
  • Svenska institutet: 61 000 kronor, 7 avsnitt.

     
  • Försäkringskassan: 55 000 kronor, 10 avsnitt.

     
  • Forum för levande historia: 47 400 kronor, 6 avsnitt.

     
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: 40 000 kronor, 15 avsnitt.

Källa: DN

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA