Myndigheter får kritik för bjudmiddag
Anställda vid Luftfartsverket och Transportstyrelsen blev bjudna på middag av Saab, en vecka innan en större upphandling skulle påbörjas. Inte ok, säger experter till Sveriges radios Kaliber.
I våras drog Luftfartsverket i gång en upphandling av tekniska lösningar för så kallad fjärrstyrd flygledning för ett antal statliga flygplatser. En vecka tidigare blev fyra av myndighetens anställda bjudna på VIP-middag av Saab, i samband med en mässa i Madrid, uppger Sveriges radios Kaliber.
Ett av Saabs bolag tillverkar just teknik för fjärrstyrd flygledning, och skulle med största sannolikhet delta i upphandlingen. Och en av dem som satt vid middagsbordet var Luftfartsverkets kommunikationsdirektör Elisabeth Lindgren.
”Jag hoppas och tror att det inte är några konstigheter med det utifrån de bedömningar vi har gjort”, säger hon till Kaliber.
Beslutet att tacka ja till middagen strider mot Luftfartsverkets egen policy för upphandlingssituationer. Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt och expert på offentlig upphandling menar i sin tur att det inte bara är olämpligt, utan att det också skulle kunna vara brottsligt.
”Det här kan sannolikt klassas som muta, både givande och tagande i den här situationen. Sedan får man ju titta närmare på exakt vad den här VIP-middagen som du säger innehöll och vad den kostade och så vidare”, säger hon till Kaliber.
Med på middagen fanns även anställda på Transportstyrelsen, som är den tillsynsmyndighet som avgör frågor om tillstånd för fjärrstyrd flygledning. Inte heller det är ok, enligt Andrea Sundstrand.
”Man ska inte som tillsynsmyndighet eller upphandlande myndighet låta sig bjudas över huvud taget”, säger hon.
Från Saabs håll kan kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson inte se några tveksamheter kring middagen. Till Kaliber säger han att middagen ”ligger i linje med vad som är tillåtet, acceptabelt och som är rimligt”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.