Myndigheter brister i uppföljning

STATSKONTORET2008-12-16

Statskontoret anklagar tre myndigheter för att inte ha lämnat underlag till en utvärdering. Den gäller ett finansiellt samordningsprogram.

Statskontoret har haft regeringens uppdrag att följa upp och utvärdera den finansiella samordningen av rehabiliteringsinsatser, Finsam, mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, kommuner och landsting. När Statskontoret nu presenterar en sista sammanfattande rapport till regeringen om effekterna av Finsam hävdar myndigheten att det nationella uppföljningssystemet inte fungerar, vilket ger stora kvalitetsproblem.

Enligt Statskontorets rapport har Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Socialstyrelsen haft i uppdrag att utveckla ett nationellt system för uppföljning av samverkan, och bistå med det underlag som Statskontoret behöver för sin uppföljning. När underlaget inte funnits har Statskontoret tvingats göra telefonintervjuer med ett urval människor som deltagit i rehabilitering utifrån Finsam för att göra någon slags utvärdering.

Titeln på Statskontorets rapport är ”Effekter av Finsam?”. Frågetecknet anspelar på det faktum att effekterna av verksamheten inte har kunnat klarläggas, står det i rapportens sammanfattning:

”En analys av Finsams samhällsekonomiska effekter fordrar detaljerade uppgifter om deltagarnas försörjning före och efter insats. Eftersläpning i olika register och bristfällig information om vilka individer som har deltagit i Finsam har inneburit att det inte har funnits möjligheter för Statskontoret att klarlägga de samhällsekonomiska effekterna för Finsam.”

Statskontorets rapport har överlämnats till regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA