Myndigheter anklagas för osund konkurrens
Organisationen Svenskt näringsliv kräver att staten säljer ut konkurrensutsatt verksamhet inom bland annat Vägverket, Banverket och Lantmäteriet. I en rapport hävdas att Vägverket vinner upphandlingar genom att sätta underpris.
Enligt rapporten från Svenskt näringsliv säljer statliga myndigheter och affärsverk varor och tjänster för omkring 50 miljarder kronor om året, varav knappt hälften till köpare utanför staten. Vägverket och Banverket är de största affärsidkarna som konkurrerar med privata företag, och det är dem Svenskt näringsliv är särskilt kritiska till.
I rapporten hävdas att konkurrensen inte sker på lika villkor. Myndigheterna utnyttjar myndighetsrollen för att gynna sin konkurrensutsatta verksamhet, och privata företag tvingas möta skattefinansierad underprissättning.
När det gäller Vägverket sägs att verkets affärsenheter Vägverket Produktion och Vägverket Konsult får en stor del av sina uppdrag från Vägverket utan anbudsgivning. Och i de affärer som upphandlas har Vägverkets enheter ofta påfallande låga anbud. ”Konkurrerande företag har många gånger haft anledning att fundera över om allt verkligen går rätt till”, enligt rapporten.
Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö tar lätt på kritiken om underprissättning.
– Den sortens kritik har alltid funnits. Våra enheter arbetar på marknadens villkor. Konkurrensverket har tittat på det och sagt att det inte finns några subventioner av konkurrensutsatt verksamhet.
Ingemar Skogö anser att konkurrensen på framför allt entreprenadmarknaden inte är ”så bra som den skulle kunna vara”, och att Vägverket sparat 500-600 miljoner kronor per år åt skattebetalarna genom att pressa priserna.
Att Vägverket delar ut uppdrag till sina produktionsenheter utan upphandling är fel, säger han.
– Vi upphandlar allt i konkurrens. Det finns sällsynta undantag, som när Essingeleden seglades på.
STs förbundssekreterare Dag Andersson kommenterar att det finns viktiga skäl till att staten har intäktsfinansierad verksamhet, till exempel att stimulera konkurrens. Rapporten från Svenskt näringsliv är överdriven och insinuant, anser han.
– Rapporten är inte någonting annat än en partsinlaga, säger Dag Andersson. Syftet är att få till stånd minskad konkurrens för privata företag eller att privata företag ska överta lönsamma verksamheter som skattebetalarna betalat stora utvecklingskostnader för.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.