Missvisande om unga arbetslösa

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-10-09

Bilden av ungdomsarbetslösheten är missvisande, enligt Arbetsförmedlingen. Och några generella insatser mot ungdomsarbetslöshet behövs inte, menar myndighetens generaldirektör.

I ett pressmeddelande avfärdar Arbetsförmedlingen bilden av den höga arbetslösheten bland ungdomar. 

I stället är det ungdomarna som kommer att klara krisen bäst, hävdar myndighetens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist och analyschefen Clas Olsson.

Enligt den officiella statistiken är ungdomsarbetslösheten 29 procent. Men om man drar bort de studerande och utgår från befolkningens storlek i stället för att relatera till storleken på arbetskraften är ungdomsarbetslösheten bara 9 procent, enligt pressmeddelandet.

Det är nya mätmetoder som lett till de negativa siffrorna just när det gäller unga, skriver man och efterfrågar förändringar i de internationella konventioner som reglerar mätningarna.

Den stora generationsväxlingen de närmaste åren tillsammans med nyanställningar när konjunkturen vänder erbjuder ungdomar ”ett gyllene tillfälle” till jobb, menar generaldirektören och analyschefen.

De avvisar tanken på generella ungdomsinsatser, men anser att framför allt de ungdomar som inte slutfört gymnasiet behöver särskilt stöd.

”Man kan kanske tycka att det vi pratar om är statistiska spetsfundigheter. Men vi är övertygade om att siffrorna påverkar samhällets syn på ungdomarna och kanske framför allt ungdomarnas syn på sin egen framtid”, skriver Angeles Bermudez-Svankvist och Clas Olsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA