Missriktad satsning på arbetspraktik

JOBB2010-04-22

Regeringens satsning på arbetspraktik ger ingen effekt i form av reguljära heltidsjobb. Riksrevisionen är nu kritisk till att åtgärden fått så mycket resurser, trots tveksamma resultat.

Det var i början av förra året som regeringen lade fram ett åtgärdspaket för att mota arbetslösheten i lågkonjunkturen. Bland annat utökades den arbetsmarknadspolitiska åtgärden arbetspraktik. Satsningen beräknades kosta 3,3 miljarder kronor under tre års tid.

Men när Riksrevisionen nu granskat vilka effekter arbetspraktiken har haft för sysselsättningen visar det sig att den faktiskt inte leder till reguljära, fasta heltidsanställningar i någon större omfattning. En översikt av tidigare erfarenheter, både från Sverige och andra länder, ger inte heller några bevis för att just arbetspraktik skulle ge bättre sysselsättningseffekter än andra typer av program – varken på kort eller lång sikt.

En sådan bevisning borde ha varit en grundförutsättning, anser Riksrevisionen: ”När regeringen gör en så kraftig satsning borde den redovisa ett underlag som indikerar att den aktuella åtgärden är effektiv vad gäller sysselsättningseffekter”, kommenterar ansvarig riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Riksrevisionens granskning har utgått ifrån praktik som påbörjades 2007, och ingår i en större studie om arbetsmarknadspolitikens effekter. Granskningen visar att arbetspraktik ger ”relativt goda” effekter när det gäller deltids- och timanställningar samt olika sorters skyddade anställningar.

Arbetspraktik

Arbetspraktik erbjuds via Arbetsförmedlingen, och innebär att en
arbetssökande får jobba inom ett visst yrke med handledning i högst ett
halvår i syfte att skaffa arbetslivserfarenhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA