Minskat tryck på Kriminalvården
Antalet fångar och frivårdsklienter i Kriminalvården sjunker kraftigt. I en debattartikel funderar generaldirektör Nils Öberg över om det är en tillfällig svängning eller en långsiktig trend.
Mellan åren 2011 och 2012 minskade antalet nyintagna i Kriminalvården med sex procent. Nils Öberg förutser en lika stor minskning i år och nästa år. En följd har blivit att myndigheten avvecklar fyra fängelser och ett häkte.
”Om Kriminalvårdens beläggningssituation speglar den faktiska brottsutvecklingen, ja då finns anledning att glädjas. Skulle förändringen dessutom bero på att Kriminalvården lyckas väl i sitt återfallsförebyggande uppdrag, vore ingen mer till freds än vi”, skriver Nils Öberg i Dagens Nyheter.
Men Kriminalvårdens arbete kan inte förklara hela förändringen. Inte heller kan ett minskat tryck på rättskedjan de senaste åren förklara nedgången. Enligt Nils Öberg finns sannolikt flera sammanhängande förklaringar till att beläggningen går ned. Och han tror inte på en långsiktig och varaktig förändring:
”När vi nu sett en relativt snabb minskning av klienttillströmningen, måste vi också räkna med att även få uppleva en lika snabb förändring i andra riktningen. Vi avvecklar därför inga verksamheter, men har gjort oss av med några anläggningar som av åldersskäl blir för kostsamma att behålla, helt oavsett vad som händer framöver.”
Den historiskt sett låga beläggningsnivån öppnar nya möjligheter. En omorganisation av Kriminalvården genomförs, där ledningen för kärnverksamheterna häkte, anstalt respektive frivård lyfts upp på nationell nivå. Huvudkontoret får en ny indelning och en ny chefsnivå som inrättas för att tydligare kunna styra och stötta verksamhetens olika grenar, skriver Nils Öberg.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.