Minskad tilltro till socialförsäkringar

UTREDNING2011-10-18

Förtroendet för socialförsäkringarna har sjunkit kraftigt de senaste åren. Det framgår av en rapport till Socialförsäkringsutredningen som tagits fram av professor Stefan Svallfors vid Umeå universitet.

Förtroendet för att socialförsäkringarna fungerar som trygghet för den som behöver dem sjunker. Mer än var tredje tillfrågad tror inte att sjukförsäkringen kan upprätthålla en hygglig levnadsstandard. Var fjärde tror inte att a-kassan räcker för en hygglig levnadsstandard. Och varannan tror inte att pensionen räcker för att ge ålderspensionären en hygglig standard. Sedan motsvarande undersökning gjordes år 2002 har andelen som misstror sjukförsäkringen ökat från 23 till 35 procent och misstron mot a-kassan från 22 till 26 procent. Förtroendet för pensionen är i stort sett oförändrat.

Samtidigt har misstänksamheten mot fusk sjunkit markant de senaste fyra åren. Andelen som säger sig misstänka att människor sjukskriver sig utan att egentligen vara sjuka har minskat från 21 till 11 procent och andelen som tror att de som går på a-kassa skulle kunna skaffa sig ett jobb om de ville från 30 till 20 procent.

Rapporten har sammanställts av professor Stefan Svallfors och bygger på de välfärdsstatsundersökningar Sifo genomför på uppdrag av Umeå universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA