Minskad sjukfrånvaro på SJ
Genom ett nytt sätt att arbeta med både långtidssjukskrivna och sådana som ofta har kortare sjukperioder har sjukfrånvaron i SJ minskat kraftigt.
Projektet är ett samarbete mellan SJ och Försäkringskassan kring en ny modell, där arbetsgivaren, Försäkringskassan och vårdgivaren samverkar kring den enskilde individen.
Under ett knappt år har arbetsförmågan mer än fördubblats hos den grupp långtidssjukskrivna som varit med i projektet, redovisar Försäkringskassan.
Behovet av sjukpenning har minskat kraftigt, samtidigt som antalet med sjukersättning ökat från 36 till 52 personer. Gruppen långtidssjukskrivna har minskat från 127 till 13 personer. Också korttidssjukfrånvaron på SJ har minskat under perioden.
– Målet är att halvera den totala sjukfrånvaron på 18 månader. Nu ser vi att sjukfrånvaron sjunker för varje månad. I juli var den nere i 6,3 procent. De flesta som avslutat sin del i projektet är på väg tillbaka till jobbet, säger SJs personaldirektör Peter Blomqvist.
Modellen bygger på ett nära samarbete mellan Försäkringskassan och läkare, sjukgymnaster, psykologer med flera.
– Försäkringskassan kommer att gå vidare med den modell för samarbete som vi har använt tillsammans med SJ och företagshälsovården, säger Maivor Isaksson, produktionsdirektör vid Försäkringskassan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.