När Riksrevisionen flyttar minskar kontorsytan med en tredjedel. Personalen kommer att sitta i aktivitetsbaserade utrymmen. "Vissa har dåliga erfarenheter från att ha jobbat på andra myndigheter med aktivitetsbaserade lösningar", säger STs avdelningsordförande Ingvar Önnhage.
Bild: Malin Hansson
När Riksrevisionen flyttar minskar kontorsytan med en tredjedel. Personalen kommer att sitta i aktivitetsbaserade utrymmen. "Vissa har dåliga erfarenheter från att ha jobbat på andra myndigheter med aktivitetsbaserade lösningar", säger STs avdelningsordförande Ingvar Önnhage.

Minskad kontorsyta när Riksrevisionen flyttar

RIKSREVISIONEN2020-05-12

Kontorsytan minskar med en tredjedel när Riksrevisionen flyttar in i nya aktivitetsbaserade lokaler i augusti. ”En del tycker att det kommer att bli kul. Andra är definitivt motståndare”, säger STs avdelningsordförande Ingvar Önnhage till Publikt.

I dag sitter Riksrevisionen i 6 140 kvadratmeter stora lokaler på Östermalm. Den nya lokalen, som också ligger i Stockholms innerstad, är mer än 2 000 kvadratmeter mindre.

– Nu har vi mycket källarlokaler som kommer att försvinna. Men eftersom man då får flytta upp arkiven kommer det absolut att bli mindre arbetsplatsytor, säger Ingvar Önnhage, ordförande för ST inom Riksrevisionen.

I nuläget sitter de runt 220 anställda i mindre cellkontor utspridda över sju våningsplan. Vissa delar rum med en eller flera andra personer. Vid flytten går myndigheten över till ett aktivitetsbaserat kontor med två våningsplan.

– En del tycker att det kommer att bli kul. Andra är definitivt motståndare och vissa har dåliga erfarenheter från att ha jobbat på andra myndigheter med aktivitetsbaserade lösningar, säger Ingvar Önnhage.

Riksrevisionen lämnar sitt kontor på Östermalm i Stockholm 17 augusti. På grund av coronan är det osäkert när personalen följer efter.
Bild: Mostphotos
Riksrevisionen lämnar sitt kontor på Östermalm i Stockholm 17 augusti. På grund av coronan är det osäkert när personalen följer efter.

Enligt arbetsgivaren övervägde man, i likhet med flera andra myndigheter, en flytt utanför Stockholms innerstad för att få mer yta för pengarna. I och med lokalbytet sänks också årshyran från runt 23,5 miljoner kronor till omkring 15,9 miljoner kronor. Men den besparingen var inte en primär orsak till flytten, säger riksrevisor Helena Lindberg till Publikt.

– Vi har jobbat systematiskt och noggrant och studerat vad vi behöver för att gå i mål med vårt uppdrag. Då har vi kommit fram till att det vi har i dag inte är så yteffektivt.

Helena Lindberg.
Bild: Frida Ström
Helena Lindberg.

Hon påpekar att källararkivet kommer att flyttas till en separat del av den nya hyreslokalen, utanför ramen för det nya aktivitetsbaserade kontoret. Att personalen samlas på två våningar i stället för sju är positivt, menar hon. Då kommer personalen inte längre att ta hissen förbi varandra.

– Det är mitt mål att vi ska bli mer utav ”ett Riksrevisionen”, och det här kommer att underlätta för det, säger Helena Lindberg.

Ett aktivitetsbaserat kontor ska också minimera arbetsmiljöproblem som överhörning och att personal får dela rum med varandra. Helena Lindbergs upplevelse är att acceptansen för flyttplanerna har ökat bland personalen under processens gång.

– Det finns alltid några som tycker att det här är konstigt och kanske inte en så bra idé. Men jag upplever att det finns en nyfikenhet och ett engagemang nu, och att vi har fått med oss det stora flertalet på vagnen, säger hon.

En god arbetsmiljö ska säkerställas genom att arbeta med ”klassiska arbetsmiljöfrågor” som att se till att personalen har rätt utrustning och förutsättningar. Just nu pågår också ett arbete med att dela in de nya lokalerna i olika zoner, enligt Helena Lindberg.

Sedan 1 april är Riksrevisionen omorganiserad så att myndigheten leds av en riksrevisor i stället för tre. Helena Lindberg kommer inte att ha ett eget rum i det nya kontoret. Det kommer dock att finnas ett mötesrum för ledningsgruppen som inte kommer att kunna bokas av annan personal under vissa tider.

– Jag kan ärligt säga att för chefer är det oftast lätt att anpassa sig till aktivitetsbaserat. Man sitter väldigt mycket i möten av olika slag och mindre på sina tjänsterum, säger Helena Lindberg.

Planen är att Riksrevisionen ska flytta 17 augusti. Just nu arbetar de flesta inom myndigheten hemifrån på grund av coronapandemin och det är oklart när personalen kommer att vara på plats.

Riksrevisionen har även kontor i Uppsala och Jönköping.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA