Minister vill slå ihop högskolor

HÖGSKOLAN2011-10-24

Antalet lärosäten kan behöva minskas när studentkullarna minskar. Det skriver utbildningsminister Jan Björklund, FP, i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

Lärosätena står inför flera utmaningar som kan komma att förändra det svenska högskolelandskapet, skriver Jan Björklund i DN. En del av dem beror på politiken, medan andra beror på demografiska förändringar.

Enligt utbildningsministern skärper regeringen nu kraven på utbildningens kvalitet. Högskoleverket har uppdragits att göra skarpare kvalitetsutvärderingar och examenstillståndsprövningar av all högre utbildning. Om kvaliteten inte är tillräckligt hög dras examensrätten in.

Högskoleutbildning bedrivs på 37 universitet och högskolor, medan forskningsresurserna är koncentrerade till ett tiotal universitet, konstaterar Jan Björklund:

”Å ena sidan bör högre utbildning och forskning hänga ihop, å andra sidan har Sverige skapat en stor mängd högskolor som nästan enbart ägnar sig åt det förstnämnda. Slutsatsen som bör dras är att det är önskvärt med en väsentligt ökad samverkan mellan de forskningstunga universiteten och de regionala högskolorna.”

Samtidigt kommer studentkullarna att krympa snabbt de närmaste åren. Om sex år har antalet 20-åringar minskat med en fjärdedel. Det kommer att leda till att vissa högskolor kommer att få svårt att fylla sina utbildningar, och enligt utbildningsministern bör söktrycket påverka fördelningen av antalet platser mellan lärosätena.

”Ett antal högskolor kan därför stå inför svåra vägval inom något eller några år. En lösning kan då vara att en regional högskola går samman med ett starkt forskningsuniversitet. Därigenom kan verksamheten stärkas och kvalitetssäkras och utbildning kan säkras på många platser i landet”, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA