Mindre sjukfrånvaro i staten

ARBETSGIVARVERKET2011-01-27

Sjukfrånvaron inom staten har minskat med mer än en tredjedel sedan 2006. Sjukfrånvaron bland statsanställda ligger lägre än i övriga sektorer på arbetsmarknaden.

Arbetsgivarverket har publicerat statistik över arbetstiden i staten. Den visar att sjukfrånvaron har sjunkit kraftigt de senaste åren och mest för kvinnor.

Sjukfrånvaro som andel av ordinarie arbetstid var år 2009 2,4 procent. För män var den 1,7 procent och för kvinnor 3,1 procent. År 2006 var sjukfrånvaron 2,3 procent för män och 4,7 procent för kvinnor.

Enligt statistiken utfördes cirka 144 000 årsarbeten inom staten under 2009. Att sjukfrånvaron minskat med 1,4 procentenheter motsvarar enligt Arbetsgivarverket mer än 100 000 arbetsveckor eller drygt 2 000 årsarbeten.

Enligt statistiken är statsanställda på jobbet i genomsnitt 75 procent av arbetstiden. En fjärdedel är frånvaro av olika skäl. Den största enskilda frånvaroorsaken är semestern. Tolv procent av årsarbetstiden ägnas åt semester. Föräldraledighet är också orsak till mer frånvaro än sjukdom. Fyra procent av den totala arbetstiden är statens anställda föräldralediga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA