Mindre öppet på utrikesdepartementet

INSYN2010-10-04

En administrativ ändring av arkivrutinerna på utrikesdepartementet minskar möjligheten till insyn. Det skriver tidningen Riksdag&Departement.

Enligt Riksdag&Departement innebär de nya rutinerna att UDs postlistor inte är tillgängliga på Regeringskansliets centralarkiv, utan måste begäras ut direkt från UD. I listorna finns inga uppgifter om vilket ärende korrespondensen gäller, utan bara vilken sorts handling det är frågan om, exempelvis ett PM eller en instruktion.

”Det här underminerar offentlighetsprincipen. Kolumnen 'Typ av handling' är helt obegriplig, den säger ingenting om vad handlingen rör. Det blir omöjligt att söka en handling utifrån de uppgifterna”, säger Jan Turvall, statsvetare vid Göteborgs universitet till Riksdag&Departement.

Berndt Fredriksson, departementsråd vid UD, säger till tidningen att det är möjligt att begära ut diarielistor som innehåller ärendemeningar. Men då gäller det att rusta sig med en stor portion tålamod, skriver Riksdag&Departement: först ska en tjänsteman gå igenom vartenda ärende för att se om det ska vara offentligt eller inte.

Sedan de nya rutinerna införts har antalet förfrågningar om att få ut handlingar enligt offentlighetsprincipen minskat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA