Migrationsverket prövar lönesättande samtal

LÖNER2009-05-07

ST-avdelningen på Migrationsverket är efter långvariga förhandlingar överens med arbetsgivaren om att pröva lönesättande samtal. Stötestenen har varit frågan om frivillighet.

Hittills har löneförhandlingarna för ST-medlemmar på Migrationsverket fört traditionellt och kollektivt, men i ett avtal som kom till efter medling förra sommaren lade man in en passus om försök med lönesättande samtal. Parterna gjorde dock olika tolkningar av avtalet. Bland annat ansåg arbetsgivaren att samtalen skulle vara obligatoriska, medan ST krävde frivillighet.

Efter nya sittningar med medlare och en ST-ombudsman har arbetsgivaren backat på den punkten. I och med det kan samtalen komma igång för dem som så önskar. De som inte ger besked om vad de vill hamnar i de traditionella förhandlingarna.

ST-avdelningens vice ordförande Sanna Anderson är osäker på hur många som kommer att välja lönesättande samtal.

– Tidigare antog vi att det var väldigt få, men det kan vara fler än vi trodde. Men jag har en känsla av att majoriteten inte vill ha det.

Saco-medlemmarna på verket har haft lönesättande samtal i flera omgångar, och enligt Sanna Andersson har utfallet varit ungefär likvärdigt med ST-medlemmarnas.

– Men risken är att man får många fall där man är oenig, och de kan vara svåra att lösa i efterhand, säger Sanna Andersson.

Om en medarbetare och chef är oeniga om lönen genomförs en särskild förhandling efter att de traditionella förhandlingarna avslutats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA