Migrationsverket avvecklar

ASYL2005-04-15

Migrationsverket avvecklar 1 544 platser för asylsökande därför att antalet asylsökande minskar.

Allt fler av de asylsökande som kommer till Sverige får besked om sin asylansökan redan på transitenheterna, som är den första mottagningsenhet de placeras på.

Avvecklingen ska påbörjas redan i april och vara slutförd den 31 juli. De orter som berörs är Kiruna/Gällivare (200) platser, Ludvika (196), Filipstad (180), Karlstad (164), Hultsfred (200), Falkenberg (200) och hela enheten i Boxholm (404). Avvecklingen i Boxholm ska vara slutförd den sista september.

I Boxholm berörs 13 anställda, medan det på övriga enheter är respektive enhetschef som gör bedömningen av övertalighet efter neddragningarna. Verksledningen och respektive fack ska nu diskutera i vilken utsträckning neddragningarna ska leda till varsel om uppsägning.

– Vi räknar inte med att personalkonsekvenserna blir så stora i det första skedet, säger Helmut Moser, STs avdelningsordförande inom Migrationsverket.

Han tror att det ska vara möjligt att omplacera personal på de mottagningar där platsantalet minskar. Men om neddragningarna fortsätter i höst kan det bli svårt att undvika uppsägningar.

2003 sökte 33 000 personer asyl i Sverige. Förra året var antalet 23 000 och i år räknar Migrationsverket med att 19 000 personer söker asyl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA