Bild: Björn Bjarnesjö

Migra­tions­verket upphandlar boendeplatser

MIGRATIONSVERKET2024-03-11

Nu har Migrationsverket inlett upphandlingen av nya boendeplatser inför inrättandet av mottagningscenter för asylsökande. Myndigheten planerar att träffa ett ramavtal om minst 4 500 boendeplatser.

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att förbereda inrättandet av mottagningscenter för asylsökande, som ett led i den pågående reformeringen av mottagningssystemet.

”Mottagningssystemet för asylsökande kommer att genomgå stora förändringar framöver och vi börjar nu förbereda för det”, poängterar Sara Åhman, chef för Migrationsverkets nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Regeringens uppdrag innebär att Migrationsverket ska planera och genomföra anpassningar av myndighetens boendebestånd och presentera en plan för hur det framtida behovet av boenden som myndigheten ansvarar för kan tillgodoses. Den upphandlingen som nu inletts är en del av det arbetet.

Upphandlingen gäller ett nytt ramavtal för minst 4 500 platser i kollektiva bostäder. Själva bostäderna ska enligt Migrationsverket skötas av privata tjänsteleverantörer och nyttjas om behov uppstår.

Under de senaste åren har det kommit färre asylsökande till Sverige, och i dagsläget har Migrationsverket en boendekapacitet på 15 000 platser i egen regi.

”Migrationsverket ska inte utöka antalet boendeplatser i dagsläget, utan det handlar om att ha ett ramavtal på plats som ger oss möjligheten att avropa platser om behov uppstår”, betonar enhetschefen Kenneth Karlsson i pressmeddelandet.

Migrationsverket ska inte betala för upphandlade platser förrän de används. Det lämnas inte heller några garantier för att ramavtalet kommer att nyttjas om inte behovet uppstår.

Eftersom upphandlingen vänder sig till privata tjänsteleverantörer behöver inga kommuner iordningställa platser. Exakt hur och i vilken omfattning de berörda kommunerna påverkas vid ett eventuellt avrop görs är enligt Migrationsverket för tidigt att svara på.

Upphandling med geografiska begränsningar

Upphandlingen av nya boendeplatser riktar sig mot privata aktörer i länen Skåne, Kronoberg, Örebro, Halland, Västra Götaland, Värmland, Norrbotten, Västernorrland, Uppsala, Västmanland, Stockholm och Västerbotten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA