Mer än 1000 anställda bort

POSTEN2003-12-17

Ekonomisupport, Löneservice och delar av IT är till salu. Men till vem och när? Ingen vet. 1 000–1 500 anställda med mycket lång tjänstetid berörs, när nu Posten fortsätter sin avstyckning.

En känsla av att bli sviken, bitterhet och osäkerhet är några spontana reaktioner.

– Hur genomtänkt är detta? undrar exempelvis Charles Wahlström, på Ekonomisupport.

– Det känns fruktansvärt, jag är otroligt besviken men mest ilsken! utbrister kollegan Marie-Louise Castemo.

– Jag har varit med om många förändringar men detta hade jag aldrig tänkt mig! säger Ulla Berkvall, på Löneservice.

De är några berörda – och upprörda – Postanställda som efter 20, 30 tjänsteår eller mer ska få ny arbetsgivare. Och det rör sig inte om övertalighet så pensionslösningar eller andra insatser via exempelvis Trygghetsstiftelsen är det inte tal om.

Redan i somras sålde Posten av sin IT-service till IBM med runt 150 anställda, ungefär hälften ST-medlemmar.

Nu är det dags för ytterligare 200–250 personer på supportenheter inom IT och telefoni, samtliga på Ekonomisupport och på Löneservice och även en del personalfolk. De flesta finns i Stockholm men en del även i Umeå, Sundsvall, Växjö, Jönköping, Göteborg och Malmö. Sammanlagt är det fråga om mellan 1 000 och 1 500 personer.

Postens motivering är att det blir billigare att köpa dessa tjänster och att man ska ägna sig åt ”kärnverksamheter”, det vill säga hantering av post och paket.

ST-Post har mycket klart deklarerat att man är emot utförsäljning. Målet, att förbättra ekonomin, nås inte med detta och det är tveksamt om det blir billigare.

– Det som nu säljs ut är strategiskt viktiga delar som Posten själv bör ha kontroll över, framhåller Kjell Strömbäck, ordförande för ST-Post. Erfarenheten hittills, sedan IBM köpt IT-delen i somras, är att kvaliteten på IT-support sjunkit och att det är svårare att få hjälp.

Tidplanen är att processen startar efter årsskiftet men vem den tänkte köparen blir vet ingen. I alla fall finns ingen officiell köpare än.

Meddelandet kom som en kalldusch i början av november. Flertalet berörda är kvinnor med en genomsnittsålder på över 50 år.

– Många har en stark lojalitetskänsla för Posten, säger Inga Kamby.

Hon är ledamot i ST-Posts avdelningsstyrelse och ordförande för HK-sektionen och den som skött tidigare förhandlingar.

En eventuell köpare är enligt ett EU-direktiv skyldig att ta över alla anställda och behålla dem minst ett år efter köpet.

– Men man kan inte skriva in i ”köpavtalet” att den nye ägaren är tvungen att förlägga verksamheten på samma orter där Posten har den idag, upplyser hon.

Hon tillägger att man i somras lyckades få bra villkor för dem som kom till IBM. De har jobb i minst 18 månader efter köpet.

– Nu måste vi bevaka så att villkoren blir så bra som möjligt även denna gång, om vi inte lyckas övertala Posten att finna andra lösningar än utförsäljning. Vi är medvetna om att de som berörs nu inte har några valmöjligheter.

De skulle inte ha lika lätt att hitta andra jobb som de som slutade i somras – de sistnämnda var exempelvis yngre och arbetade inom IT-sektorn, menar hon.

Några förhandlingar har inte hunnit starta än. Inför det arbetet säger Kjell Strömbäck:

– Vi har begärt hjälp från STs kansli och ska bland annat undersöka hur det gått med utförsäljningar hos andra företag. Dessutom ska vi försöka få fram de ekonomiska beräkningarna för Postens beslut.

När en ny arbetsgivare tar över måste också ST-medlemmarna byta facklig organisation. ST-Post har idag 6 500 aktiva medlemmar. Genom att Postgirot sålts till Nordea förlorar man 1 500 medlemmar och på sikt alltså ytterligare dryga tusentalet.

Fakta

Posten säljer ut delar av sin verksamhet och ska istället köpa motsvarande tjänster. Motiveringen är att förbättra ekonomin, vilket ST-Post ifrågasätter.

Dryga 1 000-talet anställda på IT, Lönesupport och Ekonomiservice berörs och kommer att byta fack.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA