Annons:

Medlemstapp sedan arbetsgivaren slutat dra avgift på lönen

ST2017-11-21

Flera statliga arbetsgivare har slutat dra fackavgiften på lönen. Det har gjort att ST tappat cirka 250 medlemmar. ”Oerhört tråkigt, för jag tror inte att alla är medvetna om att de har trillat ur”, säger Anita Engvoll, ordförande för ST inom Regeringskansliet.

Ett tjugotal myndigheter och ett tiotal universitet och högskolor har slutat att dra fackavgiften på de anställdas löner.

ST har skickat inbetalningskort och påminnelser till berörda medlemmar om att det går att välja autogiro. Förbundet har också informerat om att medlemskapet upphör efter tre månader om inte avgiften betalas.

I augusti passerades den tidsfristen för många av de berörda. Då hade ST tappat omkring 250 medlemmar, visar förbundets siffror. På Regeringskansliet trillade fler än 30 medlemmar ur.

– Att tappa medlemmar är alltid dåligt. Även om arbetsgivaren inte är skyldig att dra fackavgiften så finns det egentligen ingenting som hindrar dem, säger Anita Engvoll, ordförande för ST inom Regeringskansliet.

På lärosätena har fler än 60 medlemmar lämnat ST.

– Av nära 10 000 medlemmar är det så klart inte en jättestor andel. Men det blir ju mer eller mindre kännbart beroende på hur utspritt medlemstappet är på lokal nivå, säger Annika Aronsson, ordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet.

Orsaken till att medlemsavgiften inte längre dras på lönen är att många myndigheter börjat använda Danske bank för utbetalningar.

Flera arbetsgivare som Publikt har talat med hänvisar till att löneavdrag inte fungerar tekniskt med den nya banken.

– Då skulle vi ha behövt införa det själva, och det är en arbetsinsats som kräver arbetstid som vi inte har, säger Ellen Sharma, chef för löneavdelningen på Stockholms universitet.

Även om färre medlemmar generellt innebär ett svagare inflytande, ser STs sektionsordförande på Stockholms universitet, Alejandra Pizarro Carrasco, positivt på att medlemmar aktivt har fått ta ställning till sitt medlemskap.

– Att det bara var 250 personer av dem som inte ville vara med längre tycker jag är ett väldigt bra betyg för ST, säger hon.

Störst minskning på Migrationsverket

Ungefär 250 medlemmar har enligt STs medlemsenhet lämnat förbundet i samband med att arbetsgivaren slutat dra fackavgiften på lönen.

Här är de avdelningar som tappat mest.

ST inom Migrationsverket: 128 medlemmar (av totalt 3 759).

ST inom universitets- och högskoleområdet: 62 medlemmar (av 8 707).

ST inom Regeringskansliet: 33 medlemmar (av 1 045).

Källa: STs medlemsenhet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA