Medlemsavgiften i ST ska inte höjas

ST2005-12-20

Medlemsavgiften till ST blir oförändrad nästa år. Löneökningarna för STs medlemmar har inte varit tillräckligt stora för att göra det möjligt att införa en ny avgiftsklass. Nu budgeterar förbundet för ett underskott nästa år.

En ny, högre avgiftsklass för de medlemmar som tjänar mer än 18 000 kronor per år skulle ge 6 miljoner kronor mer på årsbasis. Men reglerna i STs avgiftssystem kräver att lönerna ska ha stigit med cirka 6 procent för varje gång ett nytt intervall läggs till. Och dit har man alltså ännu inte nått.

”Budgeten för 2006 kommer därmed att vara ansträngd”, konstateras i underlaget för förbundsstyrelsens budgetbeslut. Den nu antagna budgeten för nästa år innehåller ändå en satsning på 5 miljoner kronor till en särskild satsning på rekrytering. Den ingår i posten ”förbundsgemensam verksamhet”, som totalt omfattar 27,5 miljoner kronor.

Anslagen till avdelningarna och för regional samverkan får nästa år en budget på 22 miljoner kronor, att jämföra med 23 miljoner i budgeten för 2005. De pengarna har man emellertid inte gjort av med – utfallet i år beräknas bara bli 19,5 miljoner.

ST Press kostar åtta miljoner

Den parlamentariska organisationen får 9 miljoner kronor under 2006, ST Press 8 miljoner. Kostnaden för personal beräknas bli 62 miljoner kronor. Medlemsavgifterna till svenska och internationella organisationer förväntas kosta ST 12,5 miljoner kronor, varav 7,5 går till TCO. Driftskostnaderna budgeteras till 18 miljoner kronor.

Underskott på fyra miljoner

Totalt beräknar förbundsstyrelsen att verksamheten 2006 kommer att kosta 159 miljoner kronor. Då kalkylerar man med ett negativt rörelseresultat, en förlust på 4 miljoner.

I budgeten för 2005 räknade ST med ett underskott på samma nivå. Men prognoserna visar dock att ekonomin gått bättre än förväntat. Nu ser det ut att bli ett nollresultat. Då görs dessutom den planerade avsättningen till kongressfonden 2005 i stället för 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA