Medlemmarna vill förhandla själva

ÅKLAGARVÄSENDET2003-12-11

Arbetsbeskrivningar saknas och lönekriterierna är dåligt kända. Ändå är många ST-medlemmar på landets åklagarmyndigheter beredda att löneförhandla själva med chefen.

Det framgår av en ST-enkät som besvarats av arbetsplatsombud efter diskussion på arbetsplatser inom åklagarväsendet och Ekobrottsmyndigheten. 37 av 44 ombud svarade.

Drygt hälften av dem som svarat ansåg att nästa avtal ska innehålla en möjlighet för den enskilde att själv ha lönesättningssamtal, ”innehållande även krontalsbelopp”, med sin närmaste chef.

– Det har väl funnits en uppfattning bland en del fackliga företrädare att den enskilde medlemmen inte skulle vilja eller kunna förhandla själv, säger Margaretha Hofvenstam, ordförande för ST-Åklagarväsendet. Jag är kanske lite förvånad också över resultatet, men jag har trott att det kan gå åt det hållet.

Avdelningsstyrelsen har inte diskuterat enkäten än, men för egen del tycker hon att det finns fördelar med enskilda löneförhandlingar.

– Jag tror att den enskilde anställde vill ha större eget inflytande över lönesättningen. Och i dag tar de närmaste cheferna inte det fulla ansvaret för förhandlingsresultatet, utan skyller på närmaste överordnade eller facket.

Frågan var uppe redan i förra årets förhandlingar, men då ville arbetsgivaren införa Sacomodellen, där arbetsgivaren sätter lönen enväldigt om man inte kommer överens i samtalet. Det sa ST bestämt nej till. ST-avdelningen ansåg också att systemet skulle vara frivilligt.

En förutsättning för att anställda ska kunna förhandla om sin egen lön är att det finns tydliga, skriftliga arbetsbeskrivningar, väl kända lönekriterier och fungerande medarbetarsamtal, påpekar Margaretha Hofvenstam. Där finns mycket i övrigt att önska. I ST-enkäten rapporterar 27 av de 37 ombuden att det inte finns arbetsbeskrivningar för varje medarbetare på arbetsplatsen. Nästan lika många anger att Riksåklagarens lönekriterier inte är kända för dem.

I korthet

Inom åklagarväsendet vill många ST-medlemmar förhandla själva om lönen. Det visar en enkät som 37 av 44 arbetsplatsombud lämnat in från sina arbetsplatser. En majoritet anger dock att arbetsbeskrivningar inte finns för alla på arbetsplatsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA