Meddelarskydd blir fall för JK

CSN2003-07-30

CSN lämnar över ärendet om efterforskning av källor till Justitiekanslern, JK. Generaldirektör Björn Mårtensson vill att JK även granskar hans egna uttalanden.

Två anställda vid CSNs kontor i Lund har i Statstjänstemannen och lokala medier hävdat att chefen frågat dem om vem som lämnat uppgifter om verksamheten till pressen. Att ställa sådana frågor kan vara ett brott mot de offentliganställdas grundlagsskyddade meddelarskydd, och CSNs verksjurist gjorde en utredning om de påstådda händelserna.

Enligt myndighetens generaldirektör Björn Mårtensson ger den interna utredningen inte svar på vad som hänt.

– Ord står mot ord när det gäller händelserna i Lund, säger han. Och vi har inga befogenheter att fatta beslut i den här typen av frågor, så vi kommer att lämna över ärendet till JK.

Den interna utredningen beskriver fyra händelser och de inblandade personernas uppfattning om vad som hänt. Två kollegor till dem som anser sig utsatta för frågor om medieläckor vittnar om att dessa berättat om det inträffade vid den aktuella tidpunkten. Kontorschefen Lena Gartmark har i ett par fall svårt att minnas vad som sagts.

Hon medger dock att hon frågat Statstjänstemannens reporter om vem som tagit initiativet till tidningens besök på arbetsplatsen.

I det material som lämnas till Justitiekanslern ska man också redovisa den kritik som förekommit mot generaldirektören själv för hans uttalanden om anställda som uttalar sig negativt om CSN i medierna.

– STs förbundsjurist har sagt i Statstjänstemannen att sådana uttalanden är olämpliga och kan uppfattas som hotfulla. Därför vill jag att JK tittar även på det, förklarar Björn Mårtensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA