Annons:

Medborgarinitiativ på gång

EU2012-08-17

Hittills i år har tio medborgarinitiativ registrerats hos Europakommissionen, enligt en genomgång på Europaparlamentets webbplats. Av dem är nio öppna för underskrift – ett har dragits tillbaka.

Det europeiska medborgarinitiativet var en del av uppgörelsen om Lissabonfördraget, och infördes formellt den 1 april 2012. Syftet är att ge medborgarna ökad möjlighet att påverka EUs agenda. Var och en som är röstberättigad i valet till Europaparlamentet kan registrera ett medborgarinitiativ. Om det samlar minst en miljon namnunderskrifter från minst sju olika medlemsländer måste initiativet behandlas av kommissionen.

Hittills har tio initiativ registrerats. De nio som nu är öppna för underskrift på kommissionens webb http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing behandlar:

  • Upphävande av EUs klimat- och energipaket
  • Ansvarig avfallshantering
  • Gemensamma utbildningsmål
  • Utfasning av djurförsök
  • Rösträtt för EU-medborgare bosatta i en annan medlemsstat
  • Skydd av mänskliga embryon i forskning, utvecklingsstöd och folkhälsa
  • Tillgång till vatten
  • Roamingavgifter
  • Ökad rörlighet

Fakta • Medborgarinitiativ

 

Ett medborgarinitiativ måste få stöd från minst en miljon EU-medborgare från minst 7 av de 27 EU-länderna. Ett minsta antal underskrifter per land krävs också, enligt en särskild lista som bygger på formeln 750 gånger fler underskrifter än landets antal ledamöter i Europaparlamentet. För Sverige är minsta antalet underskrifter 15 000.

 

Ett medborgarinitiativ måste formellt anmälas till EU innan namninsamlingen kan startas. Bakom initiativet ska stå en medborgarkommitté, bestående av minst sju EU-medborgare från minst sju länder.

 

Kommissionen är inte skyldig att föreslå lagstiftning utifrån ett initiativ, men om den beslutar att inte göra det måste den förklara varför.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA