Medarbetare skickade felaktigt meddelande till skuldsatta

KRONOFOGDEN2023-08-30

En medarbetare på Kronofogden har utan tillåtelse skickat ut ett långt sms till tusentals skuldsatta om att deras skuldsanering riskerar att upphöra, rapporterar Dagens Nyheter. Informationen i meddelandet är felaktig, enligt myndigheten.

”Detta är ett viktigt PERSONLIGT meddelande från Kronofogden via mig [Förnamn Efternamn, Dagens Nyheters maskering]. Jag kommer på grund av detta meddelande kanske att förlora mitt jobb.” Så inleds det långa meddelandet som har gått ut till över 3 000 personer med skuldsanering hos Kronofogden, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

I det långa meddelandet varnar avsändaren för att skuldsaneringen kan upphöra på grund av att personerna betalat in för mycket pengar, vilket hävdas ha upprört borgenärerna.

Kronofogden gick på tisdagskvällen ut med information på sin sajt om att felaktiga sms skickats till personer med skuldsanering. Myndigheten ber mottagarna att bortse från innehållet, som uppges vara helt felaktigt.

För Dagens Nyheter bekräftar Per-Olof Lindh, chef för skuldsanering på Kronofogden, att det mystiska meddelandet inte härrör från någon utomstående bedragare, utan kommer från myndigheten.

”Det är en medarbetare hos oss som har använt en sms-tjänst felaktigt och skickat ut den här informationen”, säger han till tidningen.

Enligt Per-Olof Lindh har den medarbetare som skickat ut sms:et inte haft något ont uppsåt.

”Det har inte funnits något uppsåt att skada myndigheten eller gäldenärerna på något sätt. Sedan är budskapet felaktigt och det är komplicerat och mystiskt. Personen ska inte skicka ut något via de här tjänsterna utan att ha det bekräftat via våra rutiner”, säger han till Dagens Nyheter.

Meddelandet har fått flera mottagare att höra av sig till Kronofogden, berättar Per-Olof Lindh:

”Det ringer en del och är oroliga nu och undrar vad det är för något. Vi beklagar naturligtvis det här djupt och utreder vad som hänt och vad vi kan göra för att det inte ska hända igen”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA