Måste bli bättre på delgivningar

RÄTTSVÄSENDET2010-05-06

En av fyra huvudförhandlingar i brottmål ställs in av tingsrätterna. Den viktigaste anledningen är att domstolens delgivningar till misstänkta inte fungerar, enligt en rapport från Riksrevisionen.

Rättsväsendet måste få ordning på sin delgivning. Det anser Riksrevisionen efter att ha granskat vad som ligger bakom att så många huvudförhandlingar i brottmål blir inställda. En del av förklaringen är att det tar för lång tid från brott till rättegång, och kontaktuppgifter blir inaktuella. Men det förekommer också att misstänkta sätter i system att hålla sig undan rättegång.

”Regeringen måste ta ett helhetsgrepp om problemet med inställda förhandlingar. Det är viktigt att berörda myndigheter och domstolar får i uppdrag att gemensamt finna arbetssätt och samverkansformer som gör att delgivningen fungerar”, säger riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen anser att Domstolsverket måste bli bättre på att följa upp inställda förhandlingar i domstolarna. Stämningsmän och poliser i yttre tjänst bör samarbeta mer för att se till att få personer delgivna. Riksrevisionen rekommenderar också regeringen att följa upp de lagändringar som gjorts och överväga att göra det möjligt att genomföra en rättegång även om den åtalade inte finns på plats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA