Maria Ågren vittnade om att hon förmåddes skriva på strafföreläggande

TRANSPORTSTYRELSEN2018-12-06

Statssekreteraren och expeditionschefen vid näringsdepartementet föreslog att Maria Ågren skulle skriva under ett strafföreläggande för att regeringen skulle slippa en offentlig rättegång om it-skandalen. Det uppgav hon själv under den rättegång i Arbetsdomstolen där hennes avsked prövas.

Medan Transportstyrelsen skakades av it-skandalen för två år sedan begärde två av regeringens högsta tjänstemän att generaldirektör Maria Ågren skulle skriva på ett strafföreläggande. Det uppgav Maria Ågren själv när rättegången om hennes avsked inleddes i Arbetsdomstolen, AD, på onsdagen, skriver Dagens Nyheter. Syftet ska ha varit att undvika den offentlighet som åtal och rättegång mot henne skulle ha fört med sig.

Efter föreläggandet fick Maria Ågren sparken som chef för Transportstyrelsen och omplacerades som generaldirektör vid Regeringskansliet. Hon fick beskedet i januari 2017 vid ett möte med infrastrukturminister Anna Johansson, S. Vid mötet deltog också statssekreterare Mattias Landgren och expeditionschefen Fredrik Ahlén, båda vid näringsdepartementet. Enligt Maria Ågrens uppgifter till rätten diskuterade de två chefstjänstemännen möjligheterna att genom ett strafföreläggande undvika en offentlig rättegång och föreslog att hon skulle skriva under ett sådant.

”Jag bar med mig att om det blev ett strafföreläggande, så gjorde det den minsta skadan för mig och för uppdragsgivaren. Jag kan i efterhand konstatera att jag inte skrivit på ett strafföreläggande om jag fått mer information vid det mötet”, sade Maria Ågren i förhöret i AD, skriver tidningen.

Den pågående rättegången handlar om regeringens beslut ett halvår senare att avskeda Maria Ågren. Hon företräds av sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer. Förbundet kräver i första hand att avskedandet ska upphävas och Maria Ågren få ett skadestånd om 300 000 kronor plus ränta. I andra hand krävs ett allmänt skadestånd om 200 000 kronor plus ränta, samt lön med 115 200 kronor per månad från september 2017 fram tills huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen har genomförts.

Maria Ågren.
Bild: Creative Commons
Maria Ågren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA