Margot Wallström prickas av KU

ÖPPENHET2018-06-08

Utrikesminister Margot Wallström, S, prickas av ett enigt konstitutionsutskott för UDs hantering av offentlighetsprincipen under Sveriges kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd.

Det var Dagens Nyheter som avslöjade att utrikesdepartementet hade dröjt i över ett år med att diarieföra över 900 sidor med dokument från en arbetsgrupp inom Regeringskansliet som arbetade med den svenska kampanjen fram till slutet av oktober 2016. Först 17 november 2017, efter att DN begärt ut handlingarna, registrerades de som allmänna handlingar.

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, påpekar i sitt årliga granskningsbetänkande att UD och andra delar av Regeringskansliet fått omfattande kritik under lång tid för bland annat sen diarieföring och långsam handläggning när människor begärt att få ta del av allmänna handlingar. Kritiken har kommit både från KU och Justitieombudsmannen.

I ljuset av den tidigare kritiken framstår UDs hantering av handlingarna rörande FN-kampanjen som anmärkningsvärd, skriver utskottet.

KU ifrågasätter också det arbetssätt som användes under kampanjen, där alla i kampanjgruppen delade samma digitala ”rum” i Regeringskansliets Sharepoint, trots att arbetsgruppen bestod av anställda på två olika myndigheter: UD och den svenska FN-representationen i New York. När Margot Wallström frågades ut i KU i april hävdade hon att medlemmarna i arbetsgruppen var utsedda på ett sådant sätt att den skulle ses som en intern grupp inom UD.

En följd av det blev att handlingar som förmedlades från en UD-anställd till anställda på FN-representationen via Sharepoint betraktades som internt arbetsmaterial. När dokument skickas från en myndighet till en annan blir de i stället allmänna handlingar som allmänheten kan begära ut.

Konstitutionsutskottet är tveksamt till den ordning som Regeringskansliet tillämpade. Den kan innebära att tryckfrihetsförordningens regler om allmänna handlingars offentlighet åsidosätts, skriver utskottet i sitt betänkande. Regeringskansliet tycks inte ha gjort någon särskild analys av den frågan, noterar KU.

Margot Wallström, S, utrikesminister.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Margot Wallström, S, utrikesminister.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA